Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αποσύρεται η διάταξη για τη βλασφημία. Γιατί κάνει πίσω η κυβέρνηση;



Στην απόσυρση της διάταξης για την βλασφημία που είχε ενταχθεί στο νέο Ποινικό Κώδικα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της αντοπλίτευσης προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κος Τσιάρας απέδωσε την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης σε μία «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις.

Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν θέλει να χαθεί η ουσία και από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί.

Ωστόσο, προκαλεί πολλά ερωτήματα η απόφαση του κου Τσιάρα και της κυβέρνησης, να πάρουν πίσω μία απόφαση την ώρα μάλιστα που χθες υπεραμύνθηκαν σθεναρά αυτής της απόφασης στη Βουλή, τονίζοντας παράλληλα σήμερα ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.

Για ποιο λόγο λοιπόν αυτή η απόφαση;

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε χθες στη Βουλή ότι με την επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας των Θείων, στον Ποινικό Κώδικα  «θέλουμε να διαφυλάξουμε τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ελευθερίες των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικού και θρησκευτικού πιστεύω».

«Αυτό σημαίνει μια σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία. Δηλαδή, μια ελεύθερη πολιτεία η οποία μπορεί να προστατεύει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κατεύθυνσης, του οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας έκανε λόγο για «κατάπτυστη διάταξη».

 «Σοβαρά, πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη από εισαγγελική προστασία; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύει η επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας; Να πάει στην κόλαση αυτός που βλασφημεί, να πάει και φυλακή; Ποιοι είχαν τέτοια διάταξη; Μόνο τα μεσανατολικά ή ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη την είχαν αυτή τη διάταξη», σημείωσε.