Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Από σήμερα ανοιχτοί οι Ναοί σε όλη τη χώρα..



Από σήμερα οι πιστοί προσέρχονται και πάλι στις Εκκλησίες μετά από ένα μεγάλο διάστημα που οι περιορισμοί δεν τους επέτρεπαν να επισκεφτούν τους Ιερούς Ναούς και να λειτουργηθούν. Η Κυριακή 11 Απριλίου είναι η πρώτη μέρα όπου όλοι οι Ναοί της χώρας ανοίγουν τις θύρες τους για τους πιστούς μετά από πολύ καιρό που οι Ακολουθίες τελόντουσαν κεκλεισμένων των θυρών.

Συγκεκριμένα το ΦΕΚ που εκδόθηκε το Σάββατο 10 Απριλίου προβλέπει την λειτουργία των Ιερών Ναών σε όλη τη χώρα ανεξαρτήτως επιδημιολογικής κατάστασης της εκάστοτε περιοχής. Οι περιορισμοί παραμένουν αυστηροί με την ταυτόχρονη παρουσία σε κάθε Ναό να είναι 1 πιστός ανά 25τ.μ. και ανώτατο όριο τους 20 πιστούς.

Αναλυτικότερα το ΦΕΚ:

Την Κυριακή 11 Απριλίου, την Τετάρτη 14 Απριλίου, την Παρασκευή 16 Απριλίου – Ημέρα που τελείται η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Απριλίου σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 20 άτομα ανεξαρτήτως επιδημιολογικής κατάστασης της περιοχής κατά την τέλεση Λειτουργιών

 Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, και όχι στο πολύ αυξημένου κινδύνου, οι Ιεροί Ναοί θα λειτουργούν για όλες τις Ακολουθίες με τους περιορισμούς του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ανώτερο όριο τα 20 άτομα ταυτόχρονης παρουσίας εντός του Ναού. Για το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου οι Λειτουργίες θα τελούνται αποκλειστικά από τους θρησκευτικούς λειτουργούς, με εξαίρεση τις ημέρες που αναφέρονται παραπάνω.

Δείτε το σχετικό σημείο του ΦΕΚ: 

 

Η επιβολή προστίμων σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων:

 

Ενώ υπάρχει και σχετικό παράρτημα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως θα τελούνται οι Γάμοι και οι Εξόδιες Ακολουθίες στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ.