Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ανησυχία για την απαγόρευση των θρησκευτικών γάμων και βαπτίσεων – Τι ειπώθηκε στη ΔΙΣ και τι γράφει η προσφυγή στο ΣτΕ



Συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην απαρχή ενός έτους με πολλές προκλήσεις, αλλά και νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης οι Συνοδικοί Ιεράρχες ασχολήθηκαν με την μέρα εορτασμού των Θεοφανείων και την τήρηση των μέτρων από την πλευρά των πιστών, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, καθώς επίσης και την προσφυγή της Εκκλησίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ωστόσο, ανέδειξαν ένα ακόμα μείζον θέμα: Με βάσει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί απαγορεύεται η τέλεση γάμων και βαπτίσεων, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί γάμοι και οι ονοματοδοσίες τελούνται κανονικά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στην Ιερά Σύνοδο για το γεγονός αυτό, καθώς απομακρύνει τα νέα ζευγάρια από την Εκκλησία.
Η ανησυχία και ο προβληματισμός αυτός αποτυπώνεται και στην προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας:

«Παράλληλα απαγορεύουν απολύτως την τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων στους ορθοδόξους Ιερούς Ναούς έστω με μόνη την παρουσία του ζεύγους των μελλονύμφων ή των γονέων και του τέκνου τους αντίστοιχα και του αναδόχου, παρ’ ότι καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας και έως σήμερα πολιτικοί γάμοι επιτρέπονται και τελούνται στα Δημαρχεία της χώρας με την παρουσία επίσης μόνο των μελλονύμφων και των μαρτύρων τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προσφυγή της Εκκλησίας.

 


Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία, που σημαδεύτηκε από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση παρατηρείται στροφή των νέων προς τους πολιτικούς γάμους. Και τα περιοριστικά μέτρα επιτείνουν δραματικά την κατάσταση αυτή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής το 2012 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν σε αριθμό του θρησκευτικούς.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το περασμένο Φθινόπωρο (1/10/2020) και αφορούν στα «Στοιχεία Φυσικής Κίνησης του Πληθυσμού: 2019» οι γάμοι το 2019 ανήλθαν σε 47.137 (23.278 θρησκευτικοί και 23.859 πολιτικοί) παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το 2018, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 47.428 γάμοι (23.010
θρησκευτικοί και 24.418 πολιτικοί). Τα σύμφωνα συμβίωσης το 2019 ανήλθαν σε 7.924, παρουσιάζοντας αύξηση 24,4% έναντι του 2018 που ήταν 6.369. Στα σύμφωνα συμβίωσης του έτους 2019
περιλαμβάνονται 199 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 54 μεταξύ γυναικών.


Και με δεδομένες τις απαγορεύσεις στις εκκλησίες το 2020, η διαφορά αυτή για το περασμένο έτος αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω.

Σήμερα, αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση από την ΔΙΣ αναφορικά με τα αποτέλεσμα και τις αποφάσεις της συνεδρίασης.

Πηγή κειμένου: