Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πως να φροντίσετε σωστά τα μάτια σας ανάλογα με την ηλικία σας



Ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για να τονώσεις τη φρεσκάδα στο βλέμμα σου (από) ΤΩΡΑ.

Αν είσαι 20
Ξεκίνησε από σήμερα να χρησιμοποιείς κρέμα ματιών!
Μάλλον δεν έχεις ρυτίδες σε αυτή την ηλικία, όμως η διαδικασία σχηματισμού τους έχει ήδη ξεκινήσει. Τα πολλά ξενύχτια μπορεί, επίσης, να έχουν αρχίσει να δημιουργούν μια σκιά κάτω από τα μάτια η οποία παλαιότερα δεν υπήρχε. Η εμφάνιση μαύρων κύκλων από νεαρή ηλικία οφείλεται, τις περισσότερες φορές, σε κληρονομικούς παράγοντες, αποτελεί ωστόσο στοιχείο που προδίδει ότι η μικροκυκλοφορία στην πολύ λεπτή επιδερμίδα κάτω από τα μάτια είναι νωθρή και σπάει πολύ εύκολα.

Αν έχεις μαύρους κύκλους από νεαρή ηλικία, μάλλον οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες.

Η λύση: Μην εκτίθεσαι στον ήλιο χωρίς γυαλιά και αντηλιακό ακόμη και το χειμώνα (η αύξηση παραγωγής μελανίνης από την ηλιακή έκθεση επιδεινώνει την εμφάνιση μαύρων κύκλων). Η καλύτερη επιλογή σου είναι μια κρέμα ματιών ειδικά για μαύρους κύκλους που περιέχει βιταμίνη C σε συνδυασμό με άλλους λευκαντικούς παράγοντες.

 

Αν είσαι 30
Πρόλαβε τα οιδήματα (πριν γίνουν ρυτίδες).
Οι γνωστές σακούλες και τα πρησμένα βλέφαρα σε αυτή την ηλικία οφείλονται στη κατακράτηση υγρών. Αυτό προκαλείται από ύπνο σε ακανόνιστα ωράρια, πολύωρη εργασία μπροστά στον υπολογιστή, τροφές που περιέχουν αρκετό αλάτι καθώς και αλλεργίες. Σταδιακά αυτές οι σακούλες μετασχηματίζονται σε μόνιμες, έντονες ρυτίδες.

To ήξερες; Σταδιακά οι σακούλες κάτω από τα μάτια μετασχηματίζονται σε μόνιμες ρυτίδες.

Η λύση: Μείωσε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν νάτριο και μάθε να κοιμάσαι με ανασηκωμένο το προσκέφαλο, ώστε να μη μένουν τα υγρά στάσιμα κάτω από τα μάτια. Επίλεξε, επίσης, μη λιπαρές κρέμες ή τζελ σε μορφή roll on που συνδυάζουν το μασάζ και αναζωογονούν αμέσως τα πρησμένα μάτια κάνοντας το βλέμμα να δείχνει πιο ξεκούραστο και φωτεινό. Για να μειώσεις τα ενοχλητικά οιδήματα κάτω από τα μάτια, πάρε ένα παγάκι και κάνε μασάζ στο βλέφαρο κυκλικά, από έξω προς τα μέσα, για 2-3 λεπτά (μπορείς να το δοκιμάσεις την ώρα που περιμένεις να απορροφηθεί η ενυδατική κρέμα προσώπου.)

Αν είσαι 40
Γέμισε τις ρυτίδες (και πρόλαβε το «πόδι της χήνας»).

Σε αυτή την ηλικία οι γραμμές έκφρασης (ιδίως λόγω γέλιου) στην εξωτερική γωνία των ματιών μονιμοποιούνται και μακραίνουν. Αυτό είναι το λεγόμενο «πόδι της χήνας». Το πόσο έντονα θα είναι τα δικά σου ίχνη έχει να κάνει με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σου.

Tip: Μείωσε την υπερβολική πρόσληψη νατρίου. Το αλάτι στο φαγητό σου μπορεί να ευθύνεται για τα οιδήματα στα μάτια.

H λύση: Συνέχισε να γελάς και να εκφράζεσαι όπως μπορείς, αλλά προστάτεψε το βλέμμα σου από τον ήλιο με σκούρα γυαλιά ηλίου. Η καθημερινή φροντίδα των ματιών σου πρέπει να περιλαμβάνει κρέμες ή σέρουμ ματιών με ισχυρή αντιρυτιδική και συσφιγκτική δράση, όπως αυτές που περιέχουν βιταμίνη C, ρετινόλη, γλυκολικό οξύ και βιταμίνη Α. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν την επιδερμίδα να αναπλάθεται και να ανανεώνεται. Εάν τις βαθιές ρυτίδες συνοδεύουν σακούλες και μαύροι κύκλοι, επένδυσε σε ένα πολυχρηστικό προϊόν 3 σε 1 που μάχεται ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω.

 

Αν είσαι 50
Τώρα χρειάζεσαι μέγιστη ενυδάτωση.

Στην εμμηνόπαυση η επιδερμίδα αλλάζει δραματικά με βασικό χαρακτηριστικό τη δραστική απώλεια λιπιδίων που έχει ως αποτέλεσμα την έντονη ξηρότητα στην περιοχή των ματιών. Παράλληλα, εξαιτίας της απώλειας της πυκνότητας του δέρματος και της χαλάρωσης, οι βαθύτερες ρυτίδες γίνονται μόνιμες.

Η λύση: Επένδυσε σε πλούσιες ενυδατικές κρέμες και σέρουμ με υαλουρονικό οξύ και αλόη. Αναζήτησε, επίσης, συσφικτικά προϊόντα στη συσκευασία των οποίων αναγράφεται η λέξη «lifting» για ολική ανόρθωση. Για ακόμη πιο θεαματικά αποτελέσματα χρησιμοποίησε μία φορά την εβδομάδα μάσκες ματιών. Αν η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια σου είναι συνεχώς κόκκινη, ερεθισμένη και ξεφλουδίζει, πιθανόν να έχεις προσβληθεί από δερματίτιδα, μια φλεγμονή του δέρματος, η οποία ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά μέσα σε μία εβδομάδα με στεροειδή κρέμα που θα σου συστήσει ειδικά για την περίπτωσή σου ένας δερματολόγος.