Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

15 °C

Σήμερα, 24. Οκτωβρίου 2021

Χαλάρωση επιδερμίδας – Αποκτήστε σφριγηλό δέρμα με απόλυτα φυσικό τρόποΗ υγιής όψη της επιδερμίδας μας κι άρα του εαυτού μας εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα, οι συνθήκες διαβίωσης και τα γεγονότα ζωής, οι διατροφικές συνήθειες και η γυμναστική άσκηση.Έπειτα, όμως, από μία εγκυμοσύνη ή αφού χάσουμε πολλά κιλά μαζεμένα ή λόγω της μεγάλης μας ηλικίας και λοιπά, μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί χαλάρωση επιδερμίδας  σε ένα ή και περισσότερα σημεία του σώματός μας, όπως για παράδειγμα κάτω από τα μπράτσα μας, στην περιοχή της κοιλιάς, ανάμεσα στους μηρούς, κάτω από το πρόσωπο κ.ο.κ.

Τι κάνουμε τότε; Πώς αντιμετωπίζουμε τη χαλάρωση επιδερμίδας; Προσέχοντας ορισμένα πραγματάκια που θα σας αναφέρουμε ευθύς αμέσως και συγχρόνως εφαρμόζοντας κάποια ή κάποιες από τις σπιτικές μάσκες που δρουν κατά της χαλάρωσης της επιδερμίδας. Πάμε να τα δούμε όλα αυτά!

Χαλάρωση επιδερμίδας:  Πιθανά αίτια

Όπως και για το ο,τιδήποτε, έτσι και για τη χαλάρωση επιδερμίδας είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε έστω λίγα πιθανές αιτίες που μπορεί να την έχουν προκαλέσει, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα. Η απώλεια, λοιπόν, της σφριγηλότητας από το δέρμα μας μπορεί να οφείλεται:

 • Στην πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι κι ο πρωταρχικός υπαίτιος της χαλάρωσης, μιας και όσο περνούν τα χρόνια, το δέρμα μας χάνει τη σφριγηλότητά του καθώς και την ελαστικότητά του. Μπορεί οι συνέπειες των γηρατειών να περιλαμβάνουν τη χαλάρωση επιδερμίδας, ωστόσο, γνωρίζοντας τι πρέπει να προσέχουμε όταν είμαστε νεότερες προληπτικά ή / και όταν μεγαλώσουμε κατασταλτικά, είναι εφικτό να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα.
 • Στη μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο ήλιος είναι τεράστιος εχθρός για το δέρμα μας. Αφενός του αφαιρεί την ενυδάτωσή του και το κάνει να χάνει σημαντική ποσότητα κολλαγόνου, αφετέρου επιταχύνει τη γήρανσή του (=φωτογήρανση). Εννοείται πως πρέπει να είστε προσεκτικές όταν το πρόσωπο ή το σώμα σας έρχεται σε επαφή με την ακτινοβολία του ήλιου, αν δε θέλετε να γεράσετε πρόωρα και να εμφανίσετε χαλάρωση επιδερμίδας.
 • Στην έλλειψη πρωτεϊνών. Όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα πρωτεϊνών καθώς και υπολοίπων άλλων θρεπτικών συστατικών, τότε ευνοείται η χαλάρωση επιδερμίδας. Όπως είναι ευνόητο, μία πτωχή διατροφή μπορεί να προκαλέσει το προαναφερόμενο, ενώ μία ισορροπημένη και πιο υγιεινή διατροφή να το αποφύγει. Μερικές βασικές διατροφικές συμβουλές που θα συντείνουν αισθητά στην καταπολέμηση της χαλάρωσης της επιδερμίδας σας θα αναφερθούν στη συνέχεια του άρθρου.
 • Στην έλλειψη ελαστίνης και κολλαγόνου. Τα δύο απαραίτητα αυτά στοιχεία για τη σφριγηλή όψη του δέρματός μας μπορεί να απουσιάζουν από το τελευταίο για διάφορους λόγου· επί παραδείγματι, λόγω των γηρατειών ή λόγω της επί μακρόν έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία. Ως απόρροια της έλλειψής τους, η επιδερμίδα σε διάφορα σημεία του σώματος αλλά και του προσώπου μας παρουσιάζει λίγο ή περισσότερο έντονη χαλάρωση.
 • Στην καθιστική ζωή. Όπως έμμεσα υπονοήσαμε από τον πρόλογο, ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε χαλάρωση επιδερμίδας, αφού από τη μία οι μύες δεν εκγυμνάζονται για να σφίξουν, από την άλλη το δέρμα δεν προσλαμβάνει σωστά οξυγόνο και άλλες θρεπτικές ουσίες.

Χαλάρωση επιδερμίδας: Διατροφικές αλλαγές

Αν σας ενδιαφέρει να συσφίξετε το δέρμα σας που έχει λίγο ή πολύ χαλαρώσει, δεν έχετε παρά να τηρήσετε τις συμβουλές που ακολουθούν, που πρόκειται για αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες οι οποίες θα βοηθήσουν εξαιρετικά στην αλλαγή της εν λόγω κατάστασης. Πιο αναλυτικά:

 1. Άφθονη κατανάλωση νερού. Έχουμε μιλήσει χίλιες φορές σε άρθρα μας για τη σπουδαιότητα που διαδραματίζει το νερό στον οργανισμό μας. Πίνοντας μπόλικο νερό καθημερινά, εκτός του ότι έχουμε ενέργεια κι όρεξη, εκτός του ότι τα διάφορα οργανικά συστήματα λειτουργούν καλύτερα, εκτός του ότι το δέρμα μας είναι πάντοτε ενυδατωμένο κι άρα όμορφο, φροντίζουμε και για τη σύσφιξη της επιδερμίδας μας. Κι όταν λέμε «μπόλικο» νερό, εννοούμε τουλάχιστον 1 με 1,5 λίτρο την ημέρα.
 2. Απαραίτητη η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στην απόκτηση ενός λείου και σφριγηλού δέρματος. Είναι υποχρεωτικό να καταναλώνετε τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικών και μία φρούτων επί καθημερινής βάσεως εάν θέλετε να μην αφήσετε το δέρμα σας να χαλαρώσει ή, αν έχει ήδη συμβεί το τελευταίο, να το μειώσετε δραστικά.
 3. Συμπληρώματα διατροφής. Η χαλάρωση επιδερμίδας μπορεί να προληφθεί ή / και να αντιμετωπιστεί με τη χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής, όπως είναι το μουρουνέλαιο, η βιταμίνη Ε και το σύμπλεγμα βιταμινών Ε και C.

Χαλάρωση επιδερμίδας: Ασκήσεις γυμναστικής

Η καθημερινή εκγύμναση του σώματος έστω και από μερικά λεπτά, καθώς και η εφαρμογή σε καθημερινή βάση ορισμένων ασκήσεων για το πρόσωπο που θα αναφέρουμε εν συνεχεία κρίνονται πολύ σημαντικές για την πρόληψη ή / και την αντιμετώπιση ενός χαλαρού δέρματος. Συγκεκριμένα:

 1. Αερόβια άσκηση οποιουδήποτε είδους. Κάθε μορφής αερόβια άσκηση μπορεί να είναι ωφέλιμη για το δέρμα σας, αφού οδηγεί στην αιμάτωση όλων των σημείων του σώματος αλλά και στη σύσφιξη των μυών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το χορό, το χορό εκγύμνασης (π.χ. zumba), την κολύμβηση, το περπάτημα, το τρέξιμο, την ποδηλασία, την αεροβική γυμναστική στο πλαίσιο του γυμναστηρίου, τις πολεμικές τέχνες. Όσον αφορά τις ασκήσεις που έχουν αποτελέσματα ως προς τη χαλάρωση επιδερμίδας συγκεκριμένων περιοχών, έχουμε τις ακόλουθες απλές ασκήσεις:
 2. Άσκηση για τη χαλάρωση κάτω από τα χέρια. Γεμίζετε ένα μπουκάλι νερού 500 ml με νερό, άμμο, πέτρες ή ο,τιδήποτε έχετε στη διάθεσή σας, εάν δεν είναι εφικτό να αγοράσετε ένα σετ αλτήρες του ενός έως τριών κιλών έκαστος. Όπως στέκεστε όρθιες, με τα πόδια σας ανοιχτά όσο το άνοιγμα των ώμων σας, σηκώνετε το ένα βάρος με το χέρι σας ευθεία πίσω από το αυτί σας, ενώ παράλληλα στηρίζετε το αγκώνα του σηκωμένου χεριού κρατώντας το με το αντίθετο χέρι. Το αντίθετο χέρι πρέπει να περνάει πίσω από το κεφάλι και να λυγίζει για να πιάσει τον αγκώνα του σηκωμένου χεριού με το βαρίδιο. Με προσοχή να μη χτυπήσετε το κεφάλι σας, λυγίζετε και τεντώνετε ξανά ευθεία το χέρι με το βάρος για 10 φορές. Αμέσως κάνετε το ίδιο και με το άλλο χέρι. Περνούν 10 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνετε τις 10 και 10 επαναλήψεις. Θέλουμε συνολικά να γίνουν 4 σετ των 10 επαναλήψεων για κάθε χέρι. Όσο πιο συχνά μέσα στη βδομάδα σας κάνετε τη συγκεκριμένη άσκηση, τόσο το καλύτερο!
 3. 2η άσκηση για τη χαλάρωση κάτω από τα χέρια. Παίρνετε τη στάση για κάμψεις: σώμα τεντωμένο παράλληλα με το πάτωμα, χέρια δεξιά και αριστερά του θώρακος λυγισμένα σε γωνία 90 μοιρών, παλάμες με τα δάκτυλα να κοιτούν μπροστά, πόδια ελαφρώς ανοιγμένα και πατούν μόνο τα δάκτυλα των ποδιών. Κάνετε 10 κάμψεις, σταματάτε για 10 δευτερόλεπτα και ξανά το ίδιο. Σύνολο θέλουμε να γίνουν επίσης 4 σετ των 10 επαναλήψεων. Στην περίπτωση που δεν έχετε ξανακάνει κάμψεις ή δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείτε τις πρώτες φορές να λυγίζετε τα γόνατά σας έτσι ώστε να ακουμπούν στο έδαφος και να καθίσταται ευκολότερη η διεκπεραίωση της άσκησης.
 4. «Μισόκλειστα μάτια», άσκηση για τη χαλάρωση του προσώπου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τραβήξετε το δέρμα σας πίσω, προς τους κροτάφους, ακριβώς όπως κάνουν οι μακιγιέζ για να σας βάψουν τα μάτια με eyeliner για παράδειγμα. Συγκεκριμένα, με το δεξί δάχτυλο (χρησιμοποιείτε το δείκτη του χεριού σας) τραβάτε το δέρμα που είναι δεξιά από το μάτι σας προς τα πίσω μέχρι να τεντώσει αρκετά και να γίνει το δεξί μάτι σας «σχιστό». Κάνετε το ίδιο και με τον αριστερό δείκτη για το αριστερό μάτι σας. Μόλις συγχρονίσετε την κίνηση και στα δύο μάτια, κρατώντας τεντωμένο το δέρμα προς τα πίσω, μισοκλείνετε τα μάτια σας. Είναι μία κίνηση που θα δείτε ότι απαιτεί λίγη προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί, αφού τα μάτια σας θα βρίσκουν αντίσταση καθώς θα προσπαθούν να κλείσουν. Εσείς τα κλείνετε μέχρι τη μέση, τα ανοίγετε, τα ξανακλείνετε μέχρι τη μέση, τα ξανανοίγετε κ.ο.κ. Επαναλαμβάνετε 10 φορές, κάνετε 10 δευτερόλεπτα διάλειμμα, και μετά άλλες 10 επαναλήψεις. Μπορείτε να κάνετε όσα σετ επαναλήψεων-διαλειμμάτων θέλετε.
 5. «Μπότοξ», 2η άσκηση για τη χαλάρωση προσώπου. Η εν λόγω άσκηση της γιόγκα αποτελεί ένα «φυσικό Botox». Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε τα τέσσερα δάκτυλα των χεριών σας (όχι τον αντίχειρα), να τα τοποθετήσετε ακριβώς πάνω από τα φρύδια (προσοχή, όχι ενδιάμεσα στο μέτωπο αλλά κολλητά-κολλητά με το άνω μέρος των φρυδιών σας) και να τραβάτε με τα δάκτυλά σας το δέρμα προς τα κάτω. Όσο τραβάτε με τα δάχτυλα το δέρμα προς τα κάτω, προσπαθείτε να ανεβάζετε με τους μύες σας τα φρύδια σας προς τα πάνω. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι μύες στην περιοχή των φρυδιών σας θα αντιμετωπίζουν αντίσταση κατά την προσπάθειά τους για ανοδική κατεύθυνση, αφού εσείς θα τραβάτε το δέρμα προς τα κάτω. Να τονίσουμε ότι για να γίνει σωστά και αποτελεσματικά αυτή η άσκηση είναι σημαντικό να γίνεται διακεκομμένα / τμηματικά, κι όχι συνεχόμενα. Με άλλα λόγια, εσείς θα τραβάτε συνέχεια τα φρύδια προς τα κάτω με τα δάκτυλά σας, αλλά θα προσπαθείτε να τα ανεβάζετε για μερικά δευτερόλεπτα κι έπειτα θα κατεβάζετε το βλέμμα σας και θα χαλαρώνετε τους μύες σας. Μετά από 2 δευτερόλεπτα πάλι το ίδιο. Επαναλαμβάνετε όσες φορές επιθυμείτε και όσο συχνά μέσα στην εβδομάδα ή και τη μέρα σας θέλετε επίσης.

Χαλάρωση επιδερμίδας: Οι καλύτερες χειροποίητες μάσκες

Μία φορά την εβδομάδα ή και συχνότερα εάν έχετε χρόνο και διάθεση είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε κάποια από τις παρακάτω παρουσιαζόμενες σπιτικές μάσκες πάνω στην περιοχή όπου η επιδερμίδα σας εμφανίζεται χαλαρωμένη ή πάνω στην περιοχή / στις περιοχές όπου θέλετε να προλάβετε την εμφάνιση χαλάρωσης.

1)Φυσικός τρόπος σύσφιξης με μέντα. Φτιάχνετε ένα κρύο αφέψημα από μέντα και βουτάτε μέσα σε αυτό μία πετσέτα ή μία μεγάλη γάζα. Τοποθετείτε την πετσέτα αυτή γύρω από το οβάλ του προσώπου σας ή γύρω από την περιοχή του σώματος που θέλετε (π.χ. μπράτσο, μπούτι κ.λπ.) και δέστε την αν είναι δυνατόν ή τουλάχιστον φροντίστε να τη στερεώσετε εκεί. Αναφορικά με το πρόσωπο, μπορείτε να βάλετε σε όλη την έκτασή του κομπρέσες εμποτισμένες με το ίδιο κρύο αφέψημα και να τις αφήσετε όση ώρα μπορείτε, τουλάχιστον 15 – 20 λεπτά. Αφαιρείτε την πετσέτα / τις πετσέτες και τις κομπρέσες, ξεπλένετε με κρύο νερό από τη βρύση και απλώνετε με ανοδικές κινήσεις μία κρέμα σύσφιξης ή έστω ενυδάτωσης.

2)Σπιτική μάσκα για τη χαλάρωση επιδερμίδας με καρότο, πορτοκάλι και μέλι. Πρόκειται για μία πολύ εύκολη στην παρασκευή μάσκα, η οποία ωστόσο είναι πολύ αποτελεσματική. Τα καρότα και τα πορτοκάλια, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά, καροτίνη, ανόργανα υλικά και βιταμίνες, έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν τη χαλάρωση στο δέρμα αλλά και να το ενυδατώνουν σε βάθος.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

 • 1 καρότο
 • 1 πορτοκάλι
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (οποιουδήποτε είδους).

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής:

Πλένετε το καρότο και το τεμαχίζετε σε μικρά κομμάτια. Στύβετε ένα πορτοκάλι και κρατάτε το χυμό του. Στο μπλέντερ, χτυπάτε τα κομμάτια καρότου με το χυμό πορτοκαλιού τόσο ώστε να φτιαχτεί ένας καλά αναμειγμένος χυμός φρούτων. Τέλος, προσθέτετε το μέλι της επιλογής σας κι ανακατεύετε με ένα πιρούνι ώστε να μπορέσει να διαλυθεί ευκολότερα. Εναλλακτικά, μπορείτε να το λιώσετε για μερικά δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων κι έπειτα να το βάλετε εντός του χυμού φρούτων. Η μάσκα για τη χαλάρωση επιδερμίδας είναι έτοιμη κι απομένει να την εφαρμόσετε. Με ένα βαμβάκι, την απλώνετε ταμποναριστά στο πρόσωπο ή στα σημεία του σώματος που θέλετε. Μετά από 15 – 25 λεπτά την αφαιρείτε με κρύο νερό από τη βρύση και σκουπίζετε το πρόσωπο ή τα μέρη του σώματός σας με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις κι όχι τριψίματα.

3)Χειροποίητη μάσκα σύσφιξης με ντομάτα, λεμόνι και ζάχαρη. Η συγκεκριμένη μάσκα αποτελεί έναν εκπληκτικό τρόπο αντιμετώπισης της χαλάρωσης του δέρματος, μιας και περιέχει στο μέγιστο αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που μπορούν αν βοηθήσουν αισθητά. Τα υλικά αυτά μπορούν να χαρίσουν στην επιδερμίδα σας νεότητα, φρεσκάδα, λάμψη και σημαίνουσες θεραπευτικές ιδιότητες.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

 • 2 ντομάτες
 • 1 κουταλιά της σούπας από χυμό λεμονιού
 • 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (λευκή ή καστανή).

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής:

Παίρνετε δύο ώριμες ντομάτες και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε σε λίγα μεγάλα κομμάτια και τις τοποθετείτε στο μπλέντερ όπου τις χτυπάτε με το χυμό από το λεμόνι. Μόλις χτυπηθούν αυτά τα δύο υλικά καλά, προσθέτετε και τη ζάχαρη κι ανακατεύετε με ένα κουτάλι ή πιρούνι προκειμένου να πάρει το μείγμα μορφή αλοιφής. Χρησιμοποιώντας πάλι κομμάτι ή κομμάτια από βαμβάκι, εφαρμόζετε τη μάσκα στα σημεία που επιθυμείτε. Καλό θα ήταν να ΜΗΝ αφήσετε τη μάσκα αυτή πάνω στις περιοχές που έχετε επιλέξει για περισσότερο από 20 λεπτά, διότι ενδέχεται η ντομάτα ή και το λεμόνι να σας προκαλέσει κάποιον μικρό ερεθισμό, ειδικά εάν έχετε χρησιμοποιήσει τη μάσκα για το πρόσωπό σας και έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα. Με μπόλικο δροσερό νερό αφαιρείτε τη μάσκα και στεγνώνετε το πρόσωπο και το σώμα σας κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις κι όχι τρίβοντάς τα. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: λόγω του λεμονιού και του κιτρικού οξέως που αυτό περιέχει, κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή της εν λόγω μάσκας μόνο κατά τις βραδινές ώρες και τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο.

4)Φυσική μάσκα αντι-χαλάρωσης του δέρματος με μήλο, πεπόνι, αλεύρι και μέλι. Ένα από τα πιο απλά αλλά σταθερά κλασικό φάρμακο για τη χαλάρωση επιδερμίδας που αξίζει να δοκιμάσετε όλες σας είναι η συγκεκριμένη μάσκα που φτιάχνετε από πεπόνι και μήλο και συμπληρώνεται με αλεύρι και λίγο μέλι. Όσον αφορά στο πεπόνι, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι τονώνει απίστευτα το δέρμα μας κι ότι αποτρέπει τη χαλάρωση από αυτό.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

 • 3 φέτες από πεπόνι
 • ½ μήλο
 • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι.

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής:

Ξεκινάτε με το να κόψετε από ένα πεπόνι τρεις φέτες και να καθαρίσετε τη φλούδα από το μισό μήλο. Κόβετε σε λίγα μεγάλα κομμάτια τα δύο φρούτα σας και τα τοποθετείτε στο μπλέντερ. Τα χτυπάτε καλά έως ότου αναμειχθούν πλήρως μεταξύ τους. Προσθέτετε το αλεύρι και το μέλι (μάλιστα το μέλι μπορείτε πρώτα να το έχετε θερμάνει, όπως είπαμε και σε προηγούμενη συνταγή) προκειμένου να έχει ρευστοποιηθεί και να είναι πιο διαχειρίσιμο).  Το μείγμα που θα προκύψει θα είναι παχύρρευστο και… θρεπτικότατο! Σε καθαρό δέρμα προσώπου ή / και σώματος, απλώνετε την εν λόγω φυσική μάσκα και την αφήνετε 20 – 30 λεπτά. Ξεβγάζετε με δροσερό νερό από τη βρύση και σκουπίζετε με μία καθαρή πετσέτα ταμπονάροντας κι όχι τρίβοντας. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: είναι μία εξαιρετική μάσκα που μπορείτε να βάζετε ακόμα και ανά 2 ή 3 ημέρες κατά τις πρωινές ώρες.