Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εύθραυστα νύχια: Αντιμετωπίστε το πρόβλημα με τις κατάλληλες τροφές



Αν τα όμορφα και γερά νύχια είναι για εσάς ανέφικτος στόχος και το βερνίκι αποτελεί απαραίτητο «αξεσουάρ» για κάλυψη- απόκρυψη, μάλλον θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτείτε το καθημερινό σας μενού.

Η κατάλληλη διατροφή είναι ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία», για να αποκτήσετε γερά και όμορφα νύχια. Κύρια θρεπτικά συστατικά για την υγεία των νυχιών είναι οι πρωτεϊνες, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Ασβέστιο: Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα και εύθραυστα νύχια. 
Τροφές: Γάλα, γιαούρτι, τυριά, ψάρια, όσπρια, μήλα, φράουλες, πορτοκάλια κ.ά.

Σίδηρος:  Τα λεπτά νύχια που σπάζουν εύκολα, πιθανόν να είναι και αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου.
Τροφές:  Συκώτι, κακάο σκόνη, όσπρια, σοκολάτα, κόκκινο κρέας, αβγό, γαρίδες, καλαμάρια, σπανάκι, γαλοπούλα, ξηροί καρποί κ.ά.

Άλλα προβλήματα

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη (κυρίως με τη μορφή κερατίνης) αποτελεί τη βασικό δομικό συστατικό των νυχιών. Η έλλειψη ικανοποιητικής πρόσληψης πρωτεΐνης οδηγεί στην εμφάνιση λευκών στιγμάτων.
Τροφές: Αβγά, γαλοπούλα, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, ψάρια, τυριά, όσπρια κ.ά.

Ψευδάργυρος: Σχετίζεται με τον περιορισμό των άσπρων κηλίδων στα νύχια. 
Τροφές: Συκώτι, άσπρο και κόκκινο κρέας, μανιτάρια, ωμά στρείδια, μαγιά της μπύρας, μπανάνα, κρόκος αυγού, ψάρια, όσπρια, ξηροί καρποί, θαλασινά, λαχανικά (σπαράγγια, μπρόκολα, σέσκουλα, πράσινα λάχανα, σπανάκι, κίτρινη κολοκύθα)