Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Επιλόχεια τριχόπτωση: Πώς να την αποφύγετε!



Γνωστή και ως επιλόχεια τριχόπτωση, η εκτεταμένη τριχόπτωση μετά τη γέννα (η οποία θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε μεταξύ 2 και 4 μηνών από την ημέρα της γέννας), είναι ικανή να επηρεάσει το 40 με 50% των γυναικών, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του American Pregnancy Association.

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, διαθέτει και μια περίσσεια ορμονών στο σώμα της, συμπεριλαμβανομένου του οιστρογόνου. Τα οιστρογόνα είναι και εκείνα που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την τριχόπτωση. Έπειτα όμως όταν έρχεται το μωρό, φέρνει μαζί του και μια ξαφνική αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των οιστρογόνων. Αυτή η αλλαγή οδηγεί και στην αλλαγή των μαλλιών.

Οι δερματολόγοι εξηγούν ότι υπάρχουν 3 διαφορετικά στάδια κατά την ανάπτυξη των μαλλιών: το στάδιο της ανάπτυξης, το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της περιόδου ανάπτυξης και τέλος το στάδιο ανακούφισης και αποβολής . Κατά την επιλόχεια τριχόπτωση, όλα τα στάδια συγχρονίζονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να βλέπετε τα μαλλιά σας να πέφτουν ανησυχητικά.

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια μέθοδος πρόληψης της επιλόχειας τριχόπτωσης, τα καλά νέα είναι πως πρόκειται για μια “πάθηση” που συνήθως θεραπεύεται από μόνη της κοντά στα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας.

Ας δούμε όμως με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση:

Επιλέξτε ένα κοντό look

Αλλάξτε στυλ και κουρέψτε τα μαλλιά σας κοντά. Μην αγχώνεστε δεν είναι για πολύ καιρό. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε τα μαλλιά σας να δυναμώσουν αλλά και να δείχνουν δυνατά.

Χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν σχεδιασμένο για να δίνει όγκο στα μαλλιά σας

Αυτά τα προϊόντα συνήθως περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται διμεθικόνη, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προστατεύει και να “σφραγίζει” την τρίχα. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται περισσότερη υγιής και γεμάτη. Επίσης, ο όγκος σε αυτή τη στιγμή είναι σημαντικός.

Φροντίστε τα μαλλιά σας με τον light τρόπο

Μην επιβαρύνετε τα μαλλιά με “λάθος” προϊόντα. Καλό είναι να αποφεύγετε την χρήση σαμπουάν και conditioner που αναφέρουν στην ετικέτα τους και την λέξη «conditioning». Εάν παρόλα αυτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε conditioner, φροντίστε να το εφαρμόζετε στην άκρη της τρίχας και όχι στη ρίζα.

Υιοθετήστε ένα λιγότερο «σκληρό» look για τα μαλλιά σας

Αποφύγετε βαριά προϊόντα περιποίησης και κυρίως το έντονο τράβηγμά τους προς τα πίσω. Τα μαζεμένα μαλλιά σε αυτήν τη φάση μπορεί να οδηγήσουν και σε περαιτέρω απώλεια των μαλλιών σας. Εάν επιθυμείτε ένα look με πιασμένα τα μαλλιά σας επάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπαντάνα ή ένα φουλάρι για να τα στερεώσετε.

Συμπληρωματα διατροφής

Υπάρχουν στο εμπόριο βιταμίνες που υπόσχονται ότι προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα στοιχεία για να διατηρούνται δυνατά, πυκνά και λαμπερά τα μαλλιά σας. Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά εάν θηλάζετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.