Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ζαχαριάδης- Χατζηγιαννάκης: Ο προϋπολογισμός του 2021 υποβαθμίζει τους ΟΤΑ στη πράξη



Στον προϋπολογισμό του 2021 οι Κρατικές Επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ εμφανίζονται μειωμένες κατά 214 εκ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζονται, το ποσοστό από την αύξηση των φορολογικών εσόδων που δικαιούνται οι ΟΤΑ βάσει του Ν. 3852/2010, σύμφωνα με κοινή δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Ζαχαριάδη και του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών, υπεύθυνου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μίλτου Χατζηγιαννάκη.

Οι κ. Ζαχαριάδης και Χατζηγιαννάκης σημειώνουν επίσης ότι δεν συνυπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα εμφανιστούν εντός του 2021 και για τις οποίες δεν γίνεται καμιά νύξη στον προϋπολογισμό και οι αυξημένες δαπάνες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ΟΤΑ για την αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 (αυξημένα ωράρια σχολικών καθαριστριών, υπαλλήλων καθαριότητας, αυξημένες δαπάνες προμήθειας ειδών).

«Εξαιρετικά χαμηλό το εθνικό σκέλος των ΠΔΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να κάνει αρνητικό ρεκόρ στη διάθεση πόρων για δημόσιες επενδύσεις την περίοδο που όλες οι χώρες καλούνται να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις που δημιουργούν η υγειονομική και η επαγόμενη οικονομική κρίση», τονίζουν. 

«Οι προβλέψεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων των ΟΤΑ το 2021 είναι έωλες και ανεδαφικές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δημιουργηθεί νέα μαύρη τρύπα στα ήδη καθημαγμένα ταμεία των δήμων», συμπληρώνουν. 

«Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε συρρίκνωση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Εάν το γεγονός αυτό συνδυαστεί με τη θεσμική ανατροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης με την πλήρη αφαίμαξη των αρμοδιοτήτων από τα εκλεγμένα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια κατά παράβαση του Συντάγματος και του Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας, προκύπτει αβίαστα η συνολική αντίληψη της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της. Αναβάθμιση στα λόγια, υπονόμευση και υποβάθμιση στις πράξεις», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.