Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ξεκινά ο διαχωρισμός ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ



Η πρώτη πράξη του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ μέσα από μία πολυδαίδαλη διαδικασία συντελείται σήμερα κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Αντίθετη δήλωσε χθες η ΓΕΝΟΠ, με τον πρόεδρο της Γιώργο Αδαμίδη να αναγγέλλει την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στο στάδιο της εύρεσης του στρατηγικού εταίρου για το 24%, να μην αποκλείει ακόμη και την απεργία, ενώ το συνδικάτο προκαλεί και την εισαγγελική παρέμβαση για τις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης θα επιδιώξει να αποσπάσει το «πράσινο» φως των μετόχων για τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου η 100% θυγατρική της ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ να περάσει κατά 51% στο δημόσιο, κατά 24% σε στρατηγικό επενδυτή και το υπόλοιπο 25% στο χρηματιστήριο.

Μέχρι τον Οκτώβριο βάσει του μνημονίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλιώς ο ΑΔΜΗΕ θα πουληθεί κατά 100%.

Αποφασεις 
Πιο συγκεκριμένα σήμερα η γενική συνέλευση θα αποφασίσει, εκτός απροόπτου, τα εξής:

1. Συστήνεται με επιμέλεια και δαπάνη της ΔΕΗ Εταιρεία Συμμετοχών (HolidngCo) με μοναδικό μέτοχο αρχικώς τη ΔΕΗ. Θα εγκριθεί το καταστατικό της αλλά και η μεταβίβαση στην Εταιρεία Συμμετοχών, υπό τη μορφή εισφοράς σε είδος στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μετοχές του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν στο 51%. Όταν συστηθεί η Εταιρεία Συμμετοχών η ΔΕΗ με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της μειώνει το μετοχικό της κεφάλαιο και μεταβιβάζει το 51% στους υφιστάμενους μετόχους της κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.

Με πιο απλά λόγια το Δημόσιο θα βρεθεί να κατέχει το 26% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην Εταιρεία Συμμετοχών, ενώ η τελευταία μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της ΔΕΗ στους μετόχους της των μετοχών που κατέχει στην Εταιρεία Συμμετοχών θα πρέπει να αιτηθεί αμελλητί την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έτσι, περίπου το 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

2. Αναμένεται να αποφασιστεί και να εγκριθεί ποσοστό 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στη νέα εταιρεία με την επωνυμία «Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ». Στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ μοναδικός μέτοχος όταν συσταθεί θα είναι το δημόσιο και θα αποκτήσει ακόμη και με δάνειο το προαναφερόμενο ποσοστό του Διαχειριστή. Η διάρκεια ζωής της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ είναι 99 χρόνια και το μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται σε 200.000 ευρώ. Η συμμετοχή του δημοσίου στο νέο ΑΔΜΗΕ δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να υπολείπεται του 51%.

3. Επίσης θα ληφθεί απόφαση για την πώληση ποσοστού 20% έως 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός θα γίνει με επιμέλεια και δαπάνη της ΔΕΗ. Ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να είναι είτε Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση και λειτουργία συστήματος μεταφοράς σε οποιοδήποτε κράτος μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστήματος Μεταφορών Ηλεκτρικής Ενέργειας είτε κοινοπραξία στην οποία θα συμμετέχει ο Διαχειριστής.

ΓΕΝΟΠ κατά κυβέρνησης 
Πάντως χθες το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και της διοίκησης της ΔΕΗ για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ καθώς και των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Αδαμίδης κάλεσε τη διοίκηση της εταιρίας να μην προχωρήσει σήμερα στη γενική συνέλευση αλλά και τον πρόεδρο Μανώλη Παναγιωτάκη να μη συνδέσει το όνομα του με τον τεμαχισμό της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανήγγειλε ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας του ΑΔΜΗΕ αφού όπως υποστήριξε δεν έχει γίνει αναλογιστική μελέτη μια και το ασφαλιστικό των εργαζομένων (οι εισφορές) είναι ενσωματωμένο στην περιουσία της ΔΕΗ και του Διαχειριστή.

Σε σχέση με τις δημοπρασίες ζήτησε την παρέμβαση Εισαγγελέα λέγοντας ότι το 2018 - 2019 η ΔΕΗ θα πρέπει να δώσει σε δημοπρασία 20.000 Τεραβατώρες λιγνιτικής ισχύος όταν θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής μόλις 16.000. Ισχυρίστηκε ότι η εταιρία θα αναγκαστεί να εισάγει ρεύμα και στη συνέχεια να το πουλάει για να καλύψει τις ποσότητες.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ προκάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πουλήσουν τώρα μονάδες της ΔΕΗ αλλά και το 100% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες προκειμένου να διαπιστώσουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα ενδιαφέρον υπαινισσόμενος πως δεν είναι εφικτά τέτοια σχέδια παρά μόνο για κερδοσκοπικούς λόγους.

Ο κ. Αδαμίδης έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο κάλυψης των δανειακών αλλά και μισθολογικών της υποχρεώσεων.

Στα 83,7 εκατ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί στο Ηράκλειο
Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις και τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά του Ηρακλείου της Κρήτης έχουν απλήρωτους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στη ΔΕΗ.

Το συνολικό ποσό των οφειλών ανέρχεται στα 83,7 εκατ. ευρώ (στοιχεία μέχρι τις 30 Απριλίου) και μόλις το 16,2% είναι διακανονισμένο. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας πως το Ηράκλειο είναι ένας από τους νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά οφειλετών στη χώρα. Η εταιρεία, σύμφωνα με πηγές, εγκαινιάζει μία νέα επικοινωνιακή στρατηγική στην προσπάθειά της να κινητοποιήσει τους οφειλέτες - πελάτες της ώστε να υπαχθούν στα προγράμματα διακανονισμού. Έτσι, ανά τακτά διαστήματα θα δημοσιοποιεί τέτοια στοιχεία. Σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας στο Ηράκλειο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν μέχρι τις 30 Απριλίου στα 83,7 εκατ. ευρώ και το ποσοστό των οφειλετών βρίσκεται στο 36,5% από τα υψηλότερα στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα:

• Οι συνολικές οφειλές ανέρχονται στα 83,7 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 36,5% του συνόλου των πελατών του Νομού Ηρακλείου, ποσοστό πολύ υψηλό συγκριτικά με τους υπόλοιπους Νομούς.

• Οι οφειλές των οικιακών πελατών αγγίζουν το 41 %, εκ των οποίου το 62,4 % αφορά οφειλές λογαριασμών άνω των 1.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν μόνο στο 18% των οικιακών οφειλετών.

• Το ποσοστό των επαγγελματικών πελατών που οφείλουν ανέρχεται στο 55,6 %, εκ του οποίου το 76 % αφορά οφειλές λογαριασμών άνω των 3.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 15,5% των επαγγελματικών οφειλετών. Ενδεικτικά, 1.000 επαγγελματικοί πελάτες συγκεντρώνουν το 51,3 % των αντίστοιχων οφειλών.

• Οι οφειλές των αγροτικών πελατών ανέρχονται στο 3,4 %.

Η εταιρεία
Η γενική συνέλευση θα αποφασίσει, εκτός απροόπτου, τη σύσταση με επιμέλεια και δαπάνη της ΔΕΗ Εταιρεία Συμμετοχών (HolidngCo) με μοναδικό μέτοχο αρχικώς τη ΔΕΗ.

Το 51%
Όταν συσταθεί η Εταιρεία Συμμετοχών η ΔΕΗ με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της μειώνει το μετοχικό της κεφάλαιο και μεταβιβάζει το 51% στους υφιστάμενους μετόχους της κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.