Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βρυξέλλες για υπόθεση Eldorado: Παράδειγμα προς αποφυγή



Παρόλο που το Eurogroup στο Ταλίν την Παρασκευή θα είναι ιδιαίτερα σύντομο, η Ελλάδα και κυρίως ο σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης θα τεθεί στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ αναμένεται να γίνει συζήτηση για την υπόθεση Γεωργίου αλλά και το θέμα της επένδυσης της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Eldorado, στο πλαίσιο του «τι πρέπει να αποφεύγεται».

Συγκεκριμένα, σήμερα, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος στην καθιερωμένη ενημέρωσή του προς δημοσιογράφους ανέφερε πως σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους, με 95 προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν, κάτι το οποίο είναι εφικτό, καθώς τα περισσότερα έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Κάποια εξ αυτών είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο καθορισμός στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια και ο προϋπολογισμός του 2018. Ακόμη, «υπάρχει και το ανοιχτό ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και οι ίδιες οι αποκρατικοποιήσεις - που είναι πάρα πολύ λίγες», διευκρίνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά το κατά πόσο θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2018, καθώς έχουν εκφραστεί φόβοι και από Ελληνα αξιωματούχο, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί μπορεί να μην επιτευχθούν, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2017 και ότι είναι πολύ νωρίς να πει οτιδήποτε για τον προϋπολογισμό του 2018. Ο ίδιος ανέφερε πως μαθαίνει ότι «ο φόρος φυσικών προσώπων δεν πάει πολύ καλά, ενώ άλλοι φόροι έχουν πάει καλύτερα».

Αναφορικά με την εξέλιξη της επένδυσης της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Eldorado, o αξιωματούχος σημείωσε ότι η υπόθεση θα συζητηθεί στο Εurogroup, στο πλαίσιο του «τι πρέπει να αποφεύγεται».

Συγχρόνως ξεκαθάρισε πως αν η Ελλάδα δεν εκταμιεύσει ως τα τέλη Οκτώβρη τα 800 εκατομμύρια που απομένουν από τη δόση της 2ης αξιολόγησης, τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στο ταμείο του προγράμματος και δεν θα είναι πια διαθέσιμα για εκταμίευση. Η Ελλάδα για να λάβει τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ολοκληρώσει την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες πριν από το τέλος του Οκτωβρίου.

Τέλος, και το θέμα της παραπομπής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου θα απασχολήσει τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως  «ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αμφισβητεί τις κατηγορίες πως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να διαψεύσει τις παρανοϊκές κατηγορίες για διόγκωση του ελλείμματος», συμπληρώνοντας ότι «πάντα επαναλαμβάνει από κάθε δημόσιο βήμα ότι υποστηρίζει την εγκυρότητα των στοιχείων». Τα στοιχεία αυτά έχουν επικυρωθεί από την Εurostat και το ΔΝΤ και «κάθε κατηγορία για διόγκωση του ελλείμματος για να μπει η Ελλάδα σε πρόγραμμα είναι παρανοϊκή». Ο ίδιος όμως δεν μπόρεσε να διευκρινίσει τι συνέπειες θα έχει η παραπομπή στην αξιολόγηση.