Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βερολίνο: Η απόφαση για το χρέος θα ληφθεί "εγκαίρως"



Η απόφαση για το ελληνικό χρέος θα ληφθεί εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ζανέτ Σβάμπέργκερ, σχολιάζοντας την αδυναμία του Washington Group να φθάσει σε συμφωνία και επισήμανε ότι δεν υπάρχει νέα θέση του Βερολίνου σχετικά με το θέμα.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εξακολουθήσουν να συζητούν. Εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ληφθεί μια απόφαση τότε, όταν θα είναι διαθέσιμες όλες οι εκθέσεις που είναι απαραίτητες για αυτό. Η απόφαση θα ληφθεί στην βάση αυτών», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε πως οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θα συνεχιστούν την Πέμπτη στο Παρίσι, μετά τις ατελέσφορες συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, που έγιναν στον Καναδά το Σαββατοκύριακο.

Όπως υπενθυμίζει η στήλη Brussels Briefing των Financial Times, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν με το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ στον Καναδά, στο περιθώριο της Συνόδου των G7 καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για μια συμφωνία ως προς το χρέος. Το ρολόι μετρά αντίστροφα καθώς πλησιάζει η 21η Ιουνίου, που έχει τεθεί ως στόχος να ληφθούν αποφάσεις.

Πηγές με γνώσεις επιβεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις το Σάββατο δεν οδήγησαν σε συμφωνία, αν και ΔΝΤ και Γερμανία έκαναν κάποια πρόοδο στο να μειωθούν οι διαφορές ως προς το πόση ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί η Ελλάδα.

Ο χρόνος για την χρηματοδοτική ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τελειώνει, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους FT, ότι εξετάζονται άλλες επιλογές για το πώς το Ταμείο θα μπορούσε να εμπλακεί στις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα κορυφωθούν στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος κορυφής του G7, που αρχίζει στις 8 Ιουνίου και στο περιθώριό της δεν αποκλείεται να τεθεί το ελληνικό ζήτημα.