Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τροπολογία Αχτσιόγλου επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου



Τροπολογία σε άρθρο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Η τροπολογία προβλέπει το δικαίωμα καταβολής εθνικής σύνταξης στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη και εφόσον συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της Tομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ,  Έφης Αχτσιόγλου και την υπογραφή 54 Βουλευτών, κατατέθηκε απόψε στη Βουλή τροπολογία –προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Με βάση την αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία στοχεύει στην ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλει το ίδιο ύψος εισφορών, ώστε να δικαιούνται το ίδιο ύψος σύνταξης. Συγκεκριμένα προτείνεται η απαλοιφή της διάταξης του ν.4387/16 (Α’ 85) που προέβλεπε περικοπή τμήματος της Εθνικής Σύνταξης κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα. Αντί αυτής της διάταξης, η τροπολογία προβλέπει το δικαίωμα καταβολής εθνικής σύνταξης στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη και εφόσον συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης. Η δε μόνιμη διαμονή για τους πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύεται, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε αυτούς.