Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τραπεζίτες σε Τσίπρα: Εξαντλούμε κάθε περιθώριο ώστε οι οικονομικά ασθενέστεροι να μην χάσουν τις περιουσίες τους



Απάντηση στον πρωθυπουργό και στην πρόσκληση που τους απηύθυνε να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και το τραπεζικό σύστημα απέναντι στα fake news έδωσαν οι τραπεζίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν ότι :

 

Το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας. 
Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, έχοντας σήμερα πλήρη και σε βάθος γνώση των χαρτοφυλακίων τους, είναι σε θέση να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες, ενώ διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειές τους έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες :

-εφαρμόζουν πιστά τις δεσμεύσεις τους έναντι των εποπτικών αρχών και σέβονται τους ελληνικούς νόμους και δικαστικές αποφάσεις

-αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τις περιπτώσεις που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαντλούν κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους τη διατήρηση των περιουσιακών τους στοιχείων. 

-παρέχουν μία πληθώρα τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν σε κάθε συνεργάσιμο δανειολήπτη μακροπρόθεσμη λύση. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

- αντιμετωπίζουν τους πλειστηριασμούς ως ένα αναγκαίο μέσο και τη μόνη δυνατότητα που παρέχεται ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες ιδίως τους κακοπληρωτές. Πριν από τη διενέργεια των πλειστηριασμών περνάει πάντα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. Η μετάβαση   σε ένα σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ομαλή συνέχιση των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει

- διαπιστώνουν με ικανοποίηση ότι η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.