Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τράπεζα Πειραιώς: Εθελούσια έξοδος εργαζομένων με παράθυρο στην αγορά εργασίας



Mε μια καινοτόμο ενέργεια διερεύνησης της αγοράς εργασίας συνδύασε η Τράπεζα Πειραιώς το πρόσφατο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Πρόκειται για το Window to Market, μια ψηφιακή εκδήλωση που είχε ως στόχο να «ανοίξει το παράθυρο» στην αγορά για τους εργαζομένούς της, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις επαγγελματικές τους επιλογές εκτός του τραπεζικού κλάδου.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που έλαβε η Τράπεζα για να δημιουργήσει ευκαιρίες και επιλογές επαγγελματικής μετάβασης σε ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων που επιλέγουν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, αλλά απευθύνθηκε στο σύνολο των εργαζομένων της.

Όπως επισημαίνει η Αγγελίνα Κουτσομητοπούλου, επικεφαλής Organizational Development & Internal Communications της Τράπεζας Πειραιώς, το Window to Market έφερε σε επαφή όσους εργαζόμενους επιθυμούν να αποκτήσουν αίσθηση της αγοράς, των αναγκών της και να διερευνήσουν νέες επαγγελματικές διαδρομές, με σημαντικές εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους.

Στο διήμερο virtual event συμμετείχαν 20 εταιρείες που έδωσαν σαφή αίσθηση των δεξιοτήτων που ζητά η αγορά και έδειξαν ουσιαστικό ενδιαφέρον για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν αναπτύξει τα τραπεζικά στελέχη μέσα από την πολυετή εμπειρία τους. Οι 500 συμμετέχοντες εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις, να συνομιλήσουν στο chat room, να προγραμματίσουν ψηφιακή προσωπική συνέντευξη με μία ή περισσότερες εταιρείες και να κάνουν networking μέσα από τα ψηφιακά περίπτερα.

Η ανταπόκριση των εταιρειών που ανήκουν σε διαφορετικούς δυναμικούς κλάδους της οικονομίας ήταν άμεση και τα στελέχη τους πραγματοποίησαν συνεντεύξεις για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. για τις οποίες ζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν αξιόλογα βιογραφικά για υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες, σημειώνει η κυρία Κουτσομητοπούλου.

Eξαιρετική ευκαιρία για τα στελέχη της τράπεζας και τις εταιρείες της αγοράς για να χτίσουν μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία χαρακτηρίζει το Window to Market ο Γιώργος Κατωπόδης, Διευθυντής Ανθρώπινων Πόρων του Ομίλου Ιασώ που συμμετείχε στο πρόγραμμα, ενώ η Μυρτώ Φραγκάτου, Recruitment & Development Lead της Pharmathen, σημειώνει ότι πρόκειται για πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία, που έδωσε την ευκαιρία στις εταιρείες να επικοινωνήσουν με αξιόλογους επαγγελματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Ελευθερίου, Human Resources Supervisor της εταιρείας Korres, τo πρόγραμμα Window to Μarket είναι ένας πρωτοποριακός τρόπος επαφής του προσωπικού με το ελληνικό επιχειρείν και τις προοπτικές εξέλιξης στον εγχώριο επαγγελματικό στίβο, αλλά και για την Korres, μία ευκαιρία διαλόγου με έμπειρα στελέχη που θα μπορούσαν να συμβάλουν με τις δεξιότητές τους στην παγκόσμια διαδρομή της μάρκας.

Από πλευράς της Τράπεζας Πειραιώς, η κυρία Κουτσομητοπούλου σημειώνει ότι η Τράπεζα αντιλαμβάνεται πλήρως τις επιταχυνόμενες αλλαγές στο περιβάλλον, τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και τη συναλλακτική συμπεριφορά των πελατών και προσαρμόζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

«Οι εξελίξεις παγκοσμίως απαιτούν από τις τράπεζες μεγαλύτερη εξωστρέφεια και άνεση στη διαχείριση των αλλαγών, κάτι που σημαίνει, αφενός, πιο γρήγορα αντανακλαστικά και αφετέρου, υψηλή ικανότητα διαχείρισης του κινδύνου που φέρνει η ταχύτητα. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται η στρατηγική μετάβασης της Τράπεζας στην επόμενη ημέρα με μια σειρά δομικές αλλαγές που κατευθύνουν ταχύτατα σε νέα μοντέλα λειτουργίας, τόσο στο επίπεδο των δομών και της οργάνωσης όσο και κυρίως στο επίπεδο των ανθρώπων», επισημαίνει.

Οι νέες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν διαφορετικές προτεραιότητες στην οργανωτική δομή, στην ανάπτυξη των υποδομών και των τεχνολογικών εφαρμογών, νέους ρόλους για τους ανθρώπους και εν γένει μια νέα αντίληψη για την τραπεζική. Σε ένα περιβάλλον ψηφιοποίησης των λειτουργιών και των συναλλαγών, ενώ περιορίζεται ποσοτικά ο ανθρώπινος παράγοντας, την ίδια στιγμή, επαναπροσδιορίζονται οι απαιτούμενες δεξιότητες, στοχεύοντας στη συνεχή ανάπτυξη των ανθρώπων και αναβάθμιση των ρόλων τους.

Oπως επισημαίνει η κυρία Κουτσομητοπούλου, «στην Tράπεζα Πειραιώς αποτελεί βασική πεποίθηση ότι οι άνθρωποί μας είναι το βασικότερο κεφάλαιό μας καθώς αυτοί είναι που κάνουν τη διαφορά. Με βάση την εμπειρία και από εργαζόμενούς μας που αποφάσισαν να αποχωρήσουν, τα τραπεζικά στελέχη που αποφασίζουν να

βγουν στην αγορά εργασίας έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με εργαζόμενους άλλων κλάδων, καθώς διαθέτουν χαρακτηριστικά και δεξιότητες που λείπουν από τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά, έχουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης συστημάτων και ελεγκτικών διαδικασιών, στις γνώσεις των αρχών και του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, στις πωλήσεις προϊόντων με υψηλή ικανότητα διαπραγμάτευσης, στην ανάπτυξη μακροχρόνιων σχέσεων με τον πελάτη και στην πολύ καλή γνώση και ανάλυση οικονομικών δεικτών και στοιχείων».

Με βάση διεθνείς μελέτες, η κινητικότητα και οι διαφορετικές εργασιακές εμπειρίες εξοπλίζουν τους ανθρώπους με διαφορετικές δεξιότητες, κάτι που λειτουργεί ευεργετικά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ίδιους τους επαγγελματίες αφού γίνονται πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα, τα τραπεζικά στελέχη μπορούν να μεταφέρουν μεγάλη αξία σε όποιον τομέα αποφασίσουν να απασχοληθούν