Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τον Σεπτέμβριο η πρώτη κλήρωση της φορο-λοταρίας



Ζήτημα μερικών εβδομάδων είναι η πραγματοποίηση της πρώτης κλήρωσης της λεγόμενης φορο-λοταρίας.

Μετά από αναμονή και αναβολές πολλών μηνών το σχετικό εγχείρημα βρίσκεται στην τελευταία φάση υλοποίησή του καθώς είναι ζήτημα ημερών η υπογραφή της σχετικής απόφασης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις και η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις τράπεζες για τις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του capital.gr τα βασικά χαρακτηριστικά της φορο-λοταρίας θα είναι τα εξής:

- για τη συμμετοχή στις κληρώσεις της φορολοταρίας θα μετρά ο αριθμός των πληρωμών που έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα ή μέσω ίντερνετ καθώς και η συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιεί κάθε μήνα. Μάλιστα ο αριθμός των λαχνών θα δίνεται με στάθμιση έτσι ώστε να μετρούν περισσότερο στη φορολοταρία πολλές συναλλαγές των λίγων ευρώ η καθεμιά και λιγότερο μια συναλλαγή μεγάλου ποσού Αυτό θα γίνεται καθώς προτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών να προμοτάρουν την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών σε pos για μικροσυναλλαγές καθώς σε αυτές είναι πιο πιθανό να μην εκδοθεί απόδειξη από την ταμειακή μηχανή.

 

- κάθε μήνα η ΑΑΔΕ θα συγκεντρώνει τα δεδομένα ηλεκτρονικών πληρωμών του προηγούμενου μήνα και με βάση αυτά τα δεδομένα θα χορηγεί ηλεκτρονικούς λαχνούς στους φορολογούμενους. Για παράδειγμα, για κάθε συναλλαγή θα χορηγείται ένας ελάχιστος αριθμός λαχνών που θα προσαυξάνεται ανάλογα με την αξία κάθε συναλλαγής. Η πρώτη κλήρωση αναμένεται να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου με βάση τα δεδομένα των ηλεκτρονικών συναλλαγών του Αυγούστου

- εντός του φθινοπώρου θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη κλήρωση με βάση τα δεδομένα ηλεκτρονικών συναλλαγών του πρώτο επταμήνου του έτους όπου θα μοιραστεί στους τυχερούς φορολογούμενους το ποσό των 7 εκατ. ευρώ

- κάθε μήνα θα κληρώνεται και θα μοιράζεται στους τυχερούς φορολογούμενος ποσό εντός εκατ ευρώ (12 εκατ. ευρώ μηνιαίως)

- το ποσό θα δίνεται σε πολλούς φορολογούμενους, όπως για παράδειγμα 500 ευρώ σε 2.000 φορολογούμενους.

- οι τυχεροί λαχνοί θα αναρτώνται στο taxisnet και οι φορολογούμενοι θα μπορούν είτε να εισπράττουν το σχετικό ποσό είτε να πληρώνουν φόρους.

Πηγή κειμένου: 

capital