Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τον Μάιο η αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας



Πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων φαίνεται να βρίσκεται η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα κινείται σε υψηλά έξι ετών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg οι πιθανότητες για μία αύξηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους υπερβαίνουν πλέον το 50%.

Έως και πριν από λίγο καιρό οι αγορές προέβλεπαν ότι φέτος τα επιτόκια της στερλίνας θα παραμείνουν σταθερά, με την πρώτη αύξηση να έρχεται το Φεβρουάριο του 2019. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ, έδωσε σήμα ότι θα επιταχύνει το βηματισμό προς πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

 

Οι 21 από τους τους 41 οικονομολόγους, που συμμετείχαν στη μηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg, βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται από το 0,5% στο 0,75%, τον Μάιο, ενώ επιπλέον 8 αναμένουν την πρώτη αύξηση τον Αύγουστο.  

Αν και οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας εξακολουθούν να παραμένουν εύθραυστες εξαιτίας της αβεβαιότητας για τη συμφωνία, στην οποία θα καταλήξουν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες για την μελλοντική τους σχέση, η επιτάχυνση του πληθωρισμού έχει τρομάξει την κεντρική τράπεζα.

Οι επενδυτές μάλιστα εμφανίζονται ακόμη πιο βέβαιοι για την αύξηση των επιτοκίων, δίνοντας πιθανότητες 75% στο να έρθει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.