Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τι σημαίνει η online σύνδεση της εφορίας με τα λογιστήρια



Πρόταση-βόμβα για την online διασύνδεση των λογιστών και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις Δ.Ο.Υ.) κατέθεσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ έθεσε στο δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών συμμόρφωσης των επιχειρήσεων μέσω της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής τήρησης των φορολογικών βιβλίων.

Ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι στη φορολογική συμμόρφωση βοηθάει η εξυπηρέτηση του πολίτη και ότι «πολλές φορές η συμμόρφωση είναι δύσκολη γι’ αυτόν που θέλει να συμμορφώνεται».

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με όσα ανέφερε η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα μπορούσε να συμβάλει προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών φορολογικής συμμόρφωσης αν συνδυαζόταν με την ήδη προωθούμενη ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Τι σημαίνει

Το μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης φορολογικών βιβλίων, στο οποίο αναφέρθηκε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, σημαίνει ότι οι λογιστές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν online με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ώστε να αποστέλλουν αυτόματα σε αυτές όλα τα δεδομένα των οικονομικών συναλλαγών των επιχειρήσεων τη στιγμή που θα τα καταχωρίζουν στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία.

Η ηλεκτρονική διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα… βιβλία των επιχειρήσεων θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή να λειτουργεί ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Και αυτό διότι με τον τρόπο αυτό κάθε συναλλαγή που θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα διασταυρώνεται θα επαληθεύεται αμέσως μετά και με τα δεδομένα που θα έχουν καταχωριστεί στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία των επιχειρήσεων ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα απόκρυψης φορολογητέας ύλης και στην τελική φάση ο προσδιορισμός των φορολογικών υποχρεώσεων να γίνεται πλέον αυτόματα χωρίς καν την ανάγκη υποβολής δηλώσεων.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προωθούν ήδη την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης με το οποίο θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς και άλλων νομικών προσώπων και οντοτήτων. Η διαδικασία αυτή θα αντικατασταθεί από την υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση τιμολογίων μεταξύ των παραπάνω αντισυμβαλλομένων.