Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το τελικό σχέδιο μείωσης φόρων των ιδιοκτητών ακινήτων



Προβληματισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις μειώσεις φόρων που δικαιούνται και για το πώς θα διαμορφωθεί η νέα πραγματικότητα την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, η μείωση του φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά μόνο αυτούς που θα έχουν μείωση 40% του ενοικίου που εισπράττουν.

Το 35% της απώλειας του ενοικίου θα επιστέφεται στον ιδιοκτήτη με τη μορφή φοροαπαλλαγής. Θα συμψηφιστεί με φόρους που θα προκύψουν από τον Ιούλιο και μετά, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Το 65% της απώλειας του ιδιοκτήτη δεν έχει καμία ελάφρυνση, ενώ η δήλωση για το μειωμένο ενοίκιο θα γίνεται ηλεκτρονικά όταν ανοίξει η πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τον Κώστα Κουνάδη, φορολογικό αναλυτή, η ρύθμιση που υπάρχει αυτή την στιγμή έχει παραταθεί, ενώ αναμένεται να παραταθεί για όλο το καλοκαίρι σε επιχειρήσεις που ανοίγουν τώρα, έχει δημιουργήσει προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι βλέπουν ότι μια διάταξη που είχε μεταβατικό χαρακτήρα, παρατείνεται. Έχουμε μια κατάσταση η οποία για τους ιδιοκτήτες είναι πολύ προβληματική».

Προβληματισμός έχει δημιουργηθεί όμως και στον τομέα των συντάξεων, αφού οι φόροι που έχουν επιβληθεί «κουρεύουν» την αύξηση των συντάξεων.

Όσον αφορά τις συντάξεις, ο κ. Κουνάδης σημείωσε πως: «Το πρόβλημα οφείλεται στην παρακράτηση φόρου, δεν είναι κάποια μείωση η οποία έχει γίνει. Η παρακράτηση φόρου έχει ανέβει, ακριβώς επειδή προέκυψε η αύξηση των συντάξεων στις επικουρικές.

Αναφερόμενος στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τον Ιούνιο, ο φορολογικός αναλυτής σημείωσε πως θα υπάρχει μικρό όφελος στην τσέπη των εργαζομένων.

«Θα δώσει μια μικρή ανάσα».

Εν αναμονή βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προκαταβολή φόρου, αφού δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το τελικό ποσοστό που θα μειωθεί, ωστόσο η μείωση αναμένεται να είναι σημαντική.