Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στουρνάρας: Πρέπει τώρα να προσδιοριστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος



Βιώσιμο χρέος και ρεαλιστικότερους δημοσιονομικούς στόχους ζητεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως τονίζει «αυτά τα δύο απαιτούν κάποια ήπια μέτρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Όσον αφορά το μίγμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εξηγεί ότι «υπάρχουν πολλές επιλογές, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup». «Μια τέτοια επιλογή εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θα μπορούσε να είναι μια επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για ένα διάστημα περίπου 20 ετών και μια 20χρονη περίοδος για την αποπληρωμή των τοκοχρεολύσιων που αυτή τη στιγμή κεφαλαιοποιούνται σε 20 ισόποσες ετήσιες δόσεις» συμπληρώνει.

 

Ο ίδιος προσθέτει ότι «αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα, είναι να εξειδικεύσουμε όλα τα μέτρα για το χρέος» καθώς αφενός, οι αγορές χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αφετέρου, τόσο το ΔΝΤ όσο και το ΕΚΤ «απαιτούν» όλες τις σχετικές πληροφορίες, προκειμένου να παρουσιάσουν τη σχετική έκθεση βιωσιμότητας.

Ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει, πάντως, να απαντήσει στο γιατί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να συζητήσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εδώ και τώρα απαντώντας ότι «είναι πιο σωστό αυτή η ερώτηση να απευθυνθεί στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ».

Ερωτηθείς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, διαβεβαιώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται με «αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό» και επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις θα αυξήσουν το ΑΕΠ έως και κατά 13,5% εντός της επόμενης δεκαετίας.