Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 -
Μερική συννεφιά

26 °C

Σήμερα, 28. Σεπτεμβρίου 2020

Στουρνάρας: Να αρθεί άμεσα η εκκρεμότητα με την αξιολόγηση του προγράμματοςΤην ανάγκη να αρθεί άμεσα η εκκρεμότητα με την αξιολόγηση του προγράμματος για την ανάκαμψη της οικονομίας επισημαίνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στην Καθημερινή. 

«Η ΤτΕ παροτρύνει τους θεσμούς, τους εταίρους της Ελλάδας, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να αρθεί άμεσα η εκκρεμότητα με την αξιολόγηση του προγράμματος» τονίζει στο άρθρο του ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Ο διοικητής της ΤτΕ διαμηνύει δε ότι οι ενθαρρυντικές ενδείξεις σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών. «Αντίθετα, χρειάζεται τώρα μεγαλύτερη και αταλάντευτη συνέπεια και, κυρίως, αποφυγή των λαθών και των οπισθοδρομήσεων του προγράμματος» υπογραμμίζει. 

«Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης αναμένεται να ενισχύσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα μέσω της ταχύτερης ανόδου της παραγωγικότητας και της απασχόλησης» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας. 

«Κύρια προϋπόθεση για τη βελτίωση της χρηματοδότησης της οικονομίας είναι η αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατόν» προσθέτει.

Η κυβέρνηση θα δεχόταν, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους θεσμούς, την παράταση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα αποκαλύπτει στο μεταξύ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. 

«Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν τα δύο μεγάλα ορόσημα στο κατώφλι του νέου έτους. Εφόσον επιτευχθούν εγκαίρως θα δώσουν την ευκαιρία να καταστεί η χώρα επενδυτικός προορισμός» αναφέρουν από την πλευρά τους οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας. 

Αναλυτικά του διοικητή της ΤτΕ στην Καθημερινή της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο