Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στουρνάρας: Απόλυτα αναγκαία η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης



Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική τροχιά, αλλά έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει πλήρως στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, δήλωσε ο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η ΤτΕ, είπε ο Διοικητής, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1,7% περίπου και ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 2,4% και το 2,7% το 2018 και το 2019, αντίστοιχα, με την προϋπόθεση ότι «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Ο Διοικητής τόνισε και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με τις ιδιωτικές καταθέσεις να αυξάνονται 1,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και κατά 7,3 δισ. ευρώ από τον Μάιο του 2016, όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση.

Για να αποκτήσει η χώρα πιστοληπτική διαβάθμιση τέτοια, που να μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της με επιτόκια συμβατά με τη βιωσιμότητά του, και συνεπώς να επιτύχει την έξοδό της στις αγορές με βιώσιμους τρόπους, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, πρέπει να πληρωθούν τρεις προϋποθέσεις:

Πρώτον, προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και επιτάχυνση στον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, τόσο αυτών που έχουν αποφασισθεί στο πλαίσιο του προγράμματος όσο και άλλων, που ενδεχομένως επιλεγούν, για να ενισχυθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Απολύτως αναγκαία είναι η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Δεύτερον, επαρκής και έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Eurogroup.

Τρίτον, εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για το είδος και τις προϋποθέσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.