Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

27 °C

Σήμερα, 15. Ιουλίου 2020

Σταϊκούρας: Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε«Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Άλλωστε μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, σκληρή δουλειά, ενότητα, αλληλεγγύη και συντεταγμένη δράση, ξέρουμε και μπορούμε να υπερνικούμε τις δυσκολίες», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας νωρίτερα στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις φάσεις που διαρθρώθηκε και διαρθρώνεται ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών, τα μέτρα για τη στήριξη του ΕΣΥ, το δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τα μέτρα για την επάνοδο στην οικονομική κανονικότητα αλλά και τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.
«Από το φθινόπωρο, θα αποκτούμε περισσότερες δυνατότητες να δρομολογήσουμε πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, με νέες στρατηγικές δομικής βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στην «πρόσφατη φιλόδοξη και ρεαλιστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης». Είναι μια πρόταση εμβληματική, είπε, με ισχυρό χρηματοδοτικό αποτύπωμα, ευθυγραμμισμένη με το μέγεθος των δυσκολιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Την χαρακτήρισε επίσης πρόταση δίκαιη διότι, όπως τόνισε, στηρίζεται σε κοινό δανεισμό, εισάγοντας την έννοια της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους, πρόταση ορθολογική γιατί κινείται περισσότερο στη λογική των επιδοτήσεων έναντι των δανείων, πρόταση αναπτυξιακή διότι δίνει προτεραιότητες σε τομείς που αποτελούν και προτεραιότητες του σχεδίου της κυβέρνησης.
Επισήμανε εξάλλου ότι πρόκειται και για μια πρόταση που δίνει ευελιξία σε κάθε χώρα να επιλέξει εκείνη τις πολιτικές που προτιμά. «Από τη δική μας πλευρά, την κυβερνητική πλευρά, αλλά και από όλα τα κόμματα απαιτείται σχέδιο, σύνεση και υπευθυνότητα στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο για να διαχειριστούμε την υγειονομική κρίση, να εμπλουτίσουμε την εθνική στρατηγική ανασυγκρότησης της οικονομίας, και να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της», είπε ο υπουργός Οικονομικών.