Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σόιμπλε: Καλύτερα δάνειο - γέφυρα στην Ελλάδα, παρά μια ατελής συμφωνία



Στο στόχαστρο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει μπει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά το επίδικο ζήτημα δεν είναι κάτι προσωπικό, αλλά η Ελλάδα. Θα καταφέρει η Αθήνα να προχωρήσει σε συμφωνία μέσα στον Αύγουστο; Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ λέει κατηγορηματικά πως όχι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Suddeutsche Zeitung, ο Σόιμπλε φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του ότι «εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα 80 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, επομένως πρέπει μια σταθερή δομή που θα το κρατάει». Υπό αυτή την έννοια, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θέλει να βιαστεί κανένας να υπογράψει κάτι που θα τον δεσμεύσει, αλλά προηγουμένως δεν θα έχει εξακριβωθεί τι ακριβώς θα ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα και τι εκείνη θα μπορεί να εφαρμόσει.

Αυτό που λέει ο Σόιμπλε στους συνεργάτες του είναι ότι στην παρούσα φάση πρέπει να δοθεί ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα στην Αθήνα και όχι να προχωρήσουν άρον άρον σε μια συμφωνία. «Είναι καλύτερο ένα δάνειο-γέφυρα από μια ατελή συμφωνία», σημειώνεται ότι έχει τονίσει. Αυτά τα χρήματα, περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει την ΕΚΤ και μετά να συνεχίσει απρόσκοπτα τις συνομιλίες με τους δανειστές.

Ο Σόιμπλε, αναφέρει η εφημερίδα, βάλλει κατά του Γιούνκερ που τις τελευταίες ημέρες με δηλώσεις και τοποθετήσεις του εμφανίζεται αισιόδοξος για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και διατρανώνει την πεποίθησή του ότι θα έχει υπογραφεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Ο Σόιμπλε έχει εντελώς άλλη άποψη και θεωρεί πως υπάρχουν ακόμη κάποια επικίνδυνα σημεία της συμφωνίας για τα οποία δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος – και σίγουρα όχι κάποια λύση.

Από την μεριά της, η Κομισιόν αρνείται πως υπάρχουν αντιδράσεις από τη γερμανική πλευρά και δηλώνει πως οι πληροφορίες που έχει το Βερολίνο γύρω από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων είναι ίδιες με αυτές που έχουν όλοι.