Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Σε σύγχυση ολόκληρη η κυβέρνηση: Τα έχουν χάσει με τα μέτρα και τα αντίμετρα



Σε σύγχυση φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση με τα μέτρα και τα... λεγόμενα αντίμετρα, αφού δεν ξέρει κανείς τι ακριβώς ξημερώνει για την χώρα μας με την διαπραγμάτευση!

Σήμερα στις συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση ενώ η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για την αξιολόγηση φαίνεται ότι  χτύπησε πάλι...τοίχο. 

Φόβος για τα μέτρα, σύγχυση για τα αντίμετρα  

Πέραν της υποβόσκουσας σύγκρουσης μεταξύ Μαξίμου και Ευ. Τσακαλώτου για την ένταση της λιτότητας και την ουσία των μέτρων που  ζητούνται για να κλείσει η αξιολόγηση υψηλόβαθμα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη τελούν υπό σύγχυση κυρίως για το περιεχόμενο των αντίμετρων. 

Εν αρχή ήταν η πανηγυρική δήλωση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου σύμφωνα με τη οπαία η χώρα θα έπρεπε  να γιορτάζει το τέλος της λιτότητας.
 
«Η σημερινή ημέρα, η απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, συμπίπτει με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μετά από πολύ μεγάλη μάχη για τη χώρα. Όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το ηθικό φρόνημα των Ελλήνων είχε ανέβει και με την απελευθέρωση της πόλης άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας, γιορτάζουμε σήμερα και την έξοδο από την κρίση με τις προσπάθειες που έχουν γίνει και τελεσφορούν να βγει επιτέλους ο ελληνικός λαός από το χάλι που μπήκε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε πως τελειώνει αυτός ο κατήφορος τελειώνει η ύφεση», είχε πει χαρακτηριστικά.
 

Ακολούθησε ο αιρετικός ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία αλλά συναντίληψη μεταξύ θεσμών και Αθήνας για τα μέτρα ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν λίγες ημέρες αργότερα στο Χίλτον.

Το τελικό χτύπημα στην κυβερνητική Βαβέλ έδωσε ο ίδιος ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευ. Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή ο οποίος ξεκαθάρισε ότι  «δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση ούτε λέμε εμείς ότι τελείωσε η λιτότητα». «Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι πάμε από την λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές και ότι αλλάζει η ατζέντα», υπενθυμίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε ένα υφεσιακό περιοριστικό πλαίσιο και όχι μόνο για την Ελλάδα, το οποίο είναι ασφυκτικό. Επισήμανε δε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα, αδειάζοντας όσους έκαναν λόγο για συμφωνία με τους εταίρους που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες λέγοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει την χώρα από την κρίση.

Ίδιο σκηνικό και με τα «αντίμετρα»

Το πιο μεγάλο αλαλούμ όμως επικρατεί με τα αντίμετρα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι στην εκπομπή «αταίριαστοι» ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας εμφανίστηκε μπερδεμένος όσον αφορά την λειτουργία των αντιμέτρων. Δεν αποσαφήνισε εάν ψηφιστούν μαζί με τα μέτρα για την μείωση του αφορολόγητου και την μείωση των συντάξεων και πως θα εφαρμοστούν.

Το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι μέτρα και αντίμετρα (για την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ) πρόκειται να εφαρμοστούν και να ψηφιστούν μαζί ενώ τα μηνύματα των δανειστών κάνουν λόγο για ψήφιση των μέτρων τώρα και εφαρμογή των αντιμέτρων μόνο με την επίτευξη των στόχων. 

Μόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιός έχει εκφράσει την αντίθεση του στην μείωση των συντάξεων και φημολογείται ότι στην περίπτωση που περιληφθεί η μείωση των συντάξεων στο πακέτο των μέτρων τότε αναμένεται να παραδώσει την έδρα εμμένοντας στην άποψή του.

Αντίθετα όμως στελέχη της τάσης των 53+ όπως ο Μ. Μπαλαούρας και ο Χρ. Καραγιαννίδης έχουν προετοιμάσει τους συναδέλφους τους ότι όποιος διαφωνεί πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα. Το οξύμωρο είναι ότι όλη αυτή η σύγχυση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο την ίδια στιγμή που οι συνομιλίες με τους εταίρους εμφανίζονται τελματωμένες και οδηγούνται σε νέο αδιέξοδο καθώς δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για το κλείσιμο της β αξιολόγησης, αυξάνοντας τις πιθανότητες να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις έως και τον Μάιο.