Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σε χαμηλό 30ετίας θα οδηγούσε τη στερλίνα ένα Brexit



Σε επίπεδα του 1985 αναμένεται να υποχωρήσει η στερλίνα έναντι του δολαρίου σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Συγκεκριμένα 29 από τους 34 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε αυτήν εκτιμούν ότι η λίρα θα υποχωρήσει στο 1,35 έναντι του δολαρίου ή και χαμηλότερα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας ύστερα από ένα δημοψήφισμα που θα οδηγούσε τη χώρα σε έξοδο από την ΕΕ.

Οι 23 από τους οικονομολόγους λένε ότι η στερλίνα δεν θα ανακάμψει από αυτό το εύρος τιμών μέσα σε τρεις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Επτά οικονομολόγοι αναμένουν η στερλίνα να υποχωρήσει κάτω από το 1,20 έναντι του δολαρίου αμέσως μετά ένα δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, ενώ μόλις ένας οικονομολόγος αναμένει η στερλίνα να διαμορφωθεί πάνω από το 1,40 έναντι του δολαρίου, επίπεδο το οποίο είναι υψηλότερο από το χαμηλό σχεδόν επταετίας που καταγράφηκε σήμερα.

Η λίρα βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο του 2009 καθώςσήμερα έχει υποχωρήσει έως και το 1,3965 έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, πλησιάζει το χαμηλό 14 μηνών στις 78,98 πένες έναντι του ευρώ που σημείωσε στις 11 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «The Times»,  η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει μείωση κατά 6%.