Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρεκόρ οφειλετών και κατασχέσεων από την εφορία



Με το ένα πόδι στον προθάλαμο των κατασχέσεων βρίσκονται 674.190 φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Νοέμβριο του 2018.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν φτάσει συνολικά στους 4.200.472 ΑΦΜ που χρωστούσαν συνολικά 103,718 δισ. ευρώ (χωρίς τα άλλα 82 δισ. από προσαυξήσεις).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στους περισσότερους δείκτες οφειλών αντί να επέρχεται βελτίωση, επέρχεται επιδείνωση.

Πιο συγκεκριμένα:

- ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, που στο τέλος Νοεμβρίου είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθε στους 4.200.472. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό από τον Σεπτέμβριο που ήταν 4.312.395. Μάλιστα, η μείωση του αριθμού των οφειλετών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πολλοί οφειλέτες ενέταξαν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

- ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις πραγματοποίησε ρεκόρ όλων των εποχών τον Νοέμβριο. Ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 1.836.926 που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ και οι οποίοι έχουν οφειλές που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Σε σχέση με τον Οκτώβριο ο αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση μπορεί να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυξήθηκε κατά 1.093.

- ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, ανήλθε τον Νοέμβριο στους 1.162.737. Πρόκειται για την υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι αυξημένος κατά 7.087 οφειλέτες.