Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ρεκόρ με 1.100 κατασχέσεις την ημέρα, αλλά τα χρέη αυξάνονται



Με ολοένα εντεινόμενους ρυθμούς οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνεχίζουν τις κατασχέσεις σε βάρος χιλιάδων μικροοφειλετών του Δημοσίου.

Τον Φεβρουάριο πέτυχαν νέο… ρεκόρ, καταφέρνοντας, κάθε εργάσιμη μέρα, να επιβάλλουν σχεδόν 1.100 κατασχέσεις σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων οφείλει στο Δημόσιο μικρού ύψους ληξιπρόθεσμα χρέη!

Ωστόσο, αυτό το «μπαράζ» κατασχέσεων επί δικαίους και αδίκους, το οποίο έχει εξαπολύσει η ΑΑΔΕ εκτελώντας πιστά τις «μνημονιακές» εντολές της κυβέρνησης και των δανειστών, δεν αποδίδει τίποτε, παρά μόνο περισσότερες δυσκολίες επιβίωσης στα νοικοκυριά των οφειλετών του Δημοσίου.

Κι αυτό διότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και ήδη στο τέλος Φεβρουαρίου εκτινάχθηκε σε νέο ύψος ρεκόρ της τάξεως των 101,609 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 55% του ΑΕΠ της χώρας!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή οι νέες οφειλές προς τις ΔΟΥ και τις λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες που δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους, ανήλθαν σε 2,78 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,6 δισ. ευρώ ήταν απλήρωτοι φόροι. Η ΑΑΔΕ μάλιστα αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι από τα 2,6 δισ. ευρώ των απλήρωτων φόρων, τα 1,6 δισ. ευρώ ήταν χρέη 1,9 εκατ. μικροοφειλετών και μόνο το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ ήταν χρέη 26 μεγαλοοφειλετών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ίδια ΑΑΔΕ, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους:

1. Οι φορολογικές αρχές επέβαλαν 20.839 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Δηλαδή κάθε εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου επιβάλλονταν, κατά μέσο όρο, 1.097 κατασχέσεις σε βάρος φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις φορολογικές αρχές.

Η… επίδοση αυτή των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Δείχνει δε ότι οι συνεργαζόμενες στενά με την κυβέρνηση και τους δανειστές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντείνουν μήνα με το μήνα τις προσπάθειές τους για την περαιτέρω εξαθλίωση χιλιάδων φορολογουμένων υπερχρεωμένων εξαιτίας της εφαρμογής των Μνημονίων.

Συνολικά, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο σε 1.088.696. Οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν, μάλιστα, τη δυνατότητα να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και σε βάρος άλλων 650.605 οφειλετών του Δημοσίου, κάτι το οποίο προτίθενται να κάνουν σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

2. Τον Φεβρουάριο του 2018 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ξεπέρασαν τα 101,6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 101,609 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το 55% του ΑΕΠ και παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017 κατά 1,68 δισ. ευρώ.

3. Από τα 101,609 δισ. ευρώ του συνόλου των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο:

* Τα 14,023 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,8%, είναι χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης, δηλαδή είναι αδύνατο να εισπραχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα 87,586 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα!

* Τα 98,34 δισ. ευρώ είναι «παλαιές οφειλές, οι οποίες βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τα τέλη του 2017.

4. Το σύνολο των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονταν σε 3.964.279 τον Φεβρουάριο.