Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 -
Μέτριο

19 °C

Σήμερα, 23. Σεπτεμβρίου 2020

«Ψαλίδι» σε μέρισμα και ΕΚΑΣ για 284.000 συνταξιούχους - Πόσα θα χάσουνΟι 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που εισπράττουν μέρισμα θα είναι οι πρώτοι που θα δουν - από αύριο Τετάρτη - τις μειώσεις στις αποδοχές τους.

Θα ακολουθήσουν με την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου οι περικοπές σε ΕΚΑΣ ενώ έπεται τον Αύγουστο το «χτύπημα» στις επικουρικές.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων που θα λάβουν θα είναι μειωμένο από 11% έως και 63% κάτι που μεταφράζεται σε 66 έως 88 ευρώ τον μήνα.

Βέβαια οι περικοπές δεν σταματούν εκεί, αφού θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στα μερίσματα των ερχόμενων μηνών Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά τα ποσά που καταβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι οι περικοπές στα μερίσματα θα είναι αναδρομικές, από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Δεύτερο χτύπημα στους συνταξιούχους η κατάργηση του ΕΚΑΣ που τίθεται σε εφαρμογή με τις συντάξεις Ιουλίου ενώ εκκρεμεί και η αναδρομική επιστροφή των χρηματων που καταβλήθηκαν τον Ιουνιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μειώσεις θα δουν, αλλά απο τις συντάξεις του Αυγούστου, και οι περιπου 260.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις και οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τους κυμαίνονται από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.