Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Προειδοποίηση ΦΑΓΕ για τις τιμές και την εφοδιαστική αλυσίδα λόγω κορωνοιού..



Για ενδεχόμενες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, όπως είναι το αγελαδινό γάλα και τα υλικά συσκευασίας, αλλά και για διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, κάνει λόγο η ΦΑΓΕ στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για το 2019 που δημοσίευσε χθες 27 Μαρτίου.

Η γαλακτοβιομηχανία, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και έχει μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα –στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα διαθέτει παραγωγικές μονάδες- σημειώνει πως η υγειονομική κρίση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε ορισμένα συστατικά και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της.

Αν και η γαλακτοβιομηχανία αναφέρει πως προμηθεύετε πρώτες ύλες από ευρύ φάσμα προμηθευτών και εκτιμά ότι μπορεί να τις προμηθευτεί και από εναλλακτικούς παρόχους, αν χρειαστεί, δεν μπορεί να παράσχει τη διαβεβαίωση όπως επισημαίνει ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες με οικονομικά αποδοτική τιμή από άλλες πηγές.

Ή ότι, σε περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού, αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων ή άλλων δυσμενών γεγονότων που επηρεάζουν τις πηγές εφοδιασμού της, το κόστος πρώτων υλών δεν θα αυξηθεί σημαντικά.

Η γαλακτοβιομηχανία επίσης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μετακυλήσει αυτές τις ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν. Αυτό όπως αναφέρει θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες ανταγωνισμού και τις μεθόδους τιμολόγησης που εφαρμόζονται στις διάφορες αγορές που πωλεί τα προϊόντα της.

Σε άλλο σημείο της οικονομικής της έκθεσης αναφέρι πως εκτός από τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι χώρες ενδέχεται να κλείσουν τα σύνορα, να επιβάλουν παρατεταμένες καραντίνες και να περιορίσουν περαιτέρω τα ταξίδια, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητα των εργαζομένων της να φτάσουν στους χώρους εργασίας τους για να παράγουν προϊόντα. Αυτοί οι περιορισμοί επίσης ενδέχεται να παρεμποδίσουν σημαντικά την αλυσίδα εφοδιασμού και ενδεχομένως να σημειωθούν διακοπές λειτουργίας και πωλήσεων, αναφέρει.

Επισημαίνει επίσης πως η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις καταναλωτικές δαπάνες για τα προϊόντα του ομίλου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αγορές στις οποίες κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεών της.

Στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ υποχώρησαν στα 494,266 εκατ. δολάρια από 551,879 εκατ. δολάρια που ήταν το 2018 και 619,629 εκατ. δολάρια το 2017. Η πτώση των πωλήσεων αποδίδεται από τον όμιλο στην υποχώρηση κατά 3,2% των πωλήσεών της σε όγκο, στη μείωση των τιμών κατά 5,1% και στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα καθαρά της κέρδη τα οποία υποχώρησαν πέρυσι στα 21,425 εκατ. δολάρια, από 22,135 εκατ. δολάρια το 2018 και 86,411 εκατ. δολάρια που ήταν το 2017. Οι πωλήσεις της σε αξία στην Ελλάδα αντιπροσώπευσαν πέρυσι το 15,6% των συνολικών πωλήσεων από 15,8% το 2018 και 16,6% το 2017. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις της σε όγκο υποχώρησαν πέρυσι κατά 8,7%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις της σε όγκο αυξήθηκαν 4,6%, στην Ιταλία 10% και στην Ελλάδα κατά 1,9%.