Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Πως θα δηλωθούν τα ξεχασμένα τετραγωνικά μέτρα - Η διαδικασία



Μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του υπολογιστή μπορούν οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν στους Δήμους τα ξεχασμένα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Την εφαρμογή παρουσίασαν εχθές οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και η οποία τίθεται σε παραγωγική λειτουργία την Πέμπτη το μεσημέρι.

Με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί, η δήλωση της πραγματικής επιφάνειας των ακινήτων θα ολοκληρώνεται σε τέσσερα βήματα χωρίς να απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού καθώς η πλατφόρμα αντλεί στοιχεία από το Περιουσιολογίο Ε9 και το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Με τους κωδικούς του Taxisnet οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να δηλώσουν το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Για την διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων τους οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

- Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην διεύθυνση www.tetragonika.govapp.gr/ και συγκεκριμένα: “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”.

- Στη σελίδα των δηλώσεων επιλέξτε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”. Εκεί θα δηλωθούν όλα τα ακίνητα. Σημειώνεται ότι όλες οι δηλώσεις γίνονται με τον αριθμό  παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Ένα το ακίνητο έχει παροχή τα στοιχεία θα εμφανίζονται αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

- Θα επιλέξετε το ακίνητο που πρέπει να διορθωθεί και θα προσθέτει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα. Θα ζητηθούν στοιχεία επικοινωνίας (email) κι τηλέφωνο επικοινωνίας εφόσον χρειαστούν.

- Τέλος υποβάλετε τη δήλωση πατώντας το κουμπί «Υποβολή».

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία διόρθωσης των τετραγωνικών λήγει στις 31 Μαρτίου 2020, ενώ όσοι προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαίρετων χώρων μετά την 31η Μαρτίου έχουν προθεσμία να δηλώσουν τις επιφάνειες των συγκεκριμένων χώρων έως τις 30 Ιουνίου 2020. Η ρύθμιση αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων  που δεν τα έχουν δηλώσει στον Δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα. Η ρύθμιση καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ αλλά και τετραγωνικά μέτρα που είτε τακτοποιήθηκαν είτε όχι.  Επίσης μπορεί να δηλωθεί και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο.

Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν ενεργοποιείται με βάση τη νομοθεσία από την 1η Ιανουαρίου 2020.