Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πώς προέκυψε η ονομασία Black Friday



Ο όρος Black Friday επινοήθηκε στη δεκαετία του 1960 για να σηματοδοτήσει την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων αγορών.

Τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις των καταστημάτων ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με κέρδη.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους

Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, αλλά και Πολωνία, Φινλανδία και πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, γιορτάζουν την ημέρα της Black Friday (εφέτος, στις 25 Νοεμβρίου), με happenings, προσφορές, εκπτώσεις, εορταστικά bundles κ.λπ.

Η «Black Friday» (Μαύρη Παρασκευή), είναι μια γιορτή του εμπορίου που προκαλεί παροξυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και πραγματοποιείται την 4η Παρασκευή κάθε Νοέμβρη.

Αυτή την ημέρα, τα καταστήματα πραγματοποιούν προσφορές και μοναδικές εκπτώσεις, και γενικά δημιουργείται ένα εορταστικό κλίμα με προϊόντα σε κυριολεκτικά μοναδικές τιμές. Μάλιστα, οι καταναλωτές πιάνουν σειρά από νωρίς ώστε να προλάβουν τα διάφορα "κελεπούρια". Τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτής της περιόδου, ήταν παραδοσιακά τα σημαντικότερα της χρονιάς, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να καταγράφουν κέρδη.

Νέες και παλιότερες ερμηνείες

Η Black Friday είναι έθιμο των ΗΠΑ, η επόμενη μέρα της Ημέρας των Ευχαριστιών, που σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εμπορικής περιόδου.

Το έθιμο αυτό με την πάροδο του χρόνου άρχισε να διεθνοποιείται και από το 2016 έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης.

Οι ερμηνείες που έχουν προταθεί για την προέλευση της ονομασίας είναι πολλές σύμφωνα με το sansimera.gr.

Η πιο πειστική φαίνεται αυτή που πρότεινε η αμερικανική εφημερίδα «Philadelphia Inquirer» στο φύλλο της 28ης Νοεμβρίου 1981.

Τη δεκαετία του '50, όταν οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία ήταν χειρόγραφες, οι λογιστές σημείωναν με κόκκινο μελάνι το παθητικό και με μαύρο τα κέρδη, που για τα εμπορικά μαγαζιά της εποχής εκείνης ξεκινούσαν από αυτή τη μέρα και συνεχίζονταν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο όρος «Μαύρη Παρασκευή» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη μεγάλη κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα και το φόρτο εργασίας για τους ίδιους, λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Μία νεότερη ερμηνεία που κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου το 2013 θέλει την ημέρα αυτή να γίνονταν αγοραπωλησίες δούλων, όταν στην Αμερική ίσχυε ο θεσμός της δουλείας, πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Η άποψη αυτή καταρρίφθηκε σχεδόν αμέσως από τους ιστορικούς.

Πάντως, η πρώτη γνώμη που διατυπώθηκε για την προέλευση της ονομασίας Μαύρη Παρασκευή εμφανίστηκε στο περιοδικό «Factory Management and Maintenance» το Νοέμβριο του 1951. Αναφερόταν στην πρακτική των υπαλλήλων να κάνουν κοπάνα από την εργασία τους την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, προκειμένου να απολαύσουν την τετραήμερη αργία.