Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πώς διατέθηκε πάνω από 1,5 δισ. για στήριξη της απασχόλησης



Νέα πληρωμή για τις αναστολές συμβάσεων του μηνός Ιουλίου και τον μηχανισμό «Συν- Εργασία» πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή 28 Αυγούστου, σε μια κρίσιμη στιγμή για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Καθώς η πανδημία φουντώνει και η αγωνία για το φθινόπωρο και τον χειμώνα κορυφώνεται, νέα μέτρα πέφτουν στο τραπέζι για να αναχαιτισθεί η διαφαινόμενη αύξηση της ανεργίας και να στηριχθούν εργαζόμενοι στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που έρχεται. Παράλληλα με τη σταδιακή εφαρμογή νέων μέτρων, ήδη εφαρμοσμένα μέτρα από την άνοιξη επεκτείνονται χρονικά ώστε να φτάσουν έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μέχρι στιγμής έχει διατεθεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για 1,9 εκατομμύριο εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδικότερα, έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 1,149 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, που αντιστοιχούν σε 1.897.340 εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και συνολικά 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e-EΦΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Αναλυτικότερα διατέθηκαν: 648,02 εκατομμύρια ευρώ για 810.028 άτομα για αποζημίωση ειδικού σκοπού περιόδου Μαρτίου-Απριλίου, 212,89 εκατ. ευρώ για 542.244 άτομα για αναστολές του Μαΐου, 129,01 εκατ. ευρώ για μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων στον τουρισμό για 275.598 άτομα, 109,43 εκατ. ευρώ στους 6 επιστημονικούς κλάδους -ελεύθερους επαγγελματίες για 182.839 άτομα, 45,87 εκατ. ευρώ για 57.345 άτομα των ειδικών κατηγοριών καλλιτέχνες, ξεναγοί κτλ, 4,04 εκατ. ευρώ για 29.286 άτομα ενταγμένα στο πρόγραμμα «Συν - Εργασία» για τον Ιούνιο, καθώς και 420,3 εκατ. ευρώ για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των καλυπτόμενων εργαζομένων. Την ερχόμενη Παρασκευή προγραμματίζεται η πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για:

* Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις μηνός Ιουλίου.

* Αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τουρισμού-ΜεταφορώνΠολιτισμού-Αθλητισμού μηνός Ιουλίου.

* Οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με τον φόβο του δυσκολότερου χειμώνα των τελευταίων 10ετιών. Ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν βρει φέτος δουλειά, είναι στο… μάτι του κυκλώνα, ο οποίος επιδεινώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μπροστά σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο μεγάλο πακέτο μέτρων ανάσχεσης της ανεργίας και διάσωσης των θέσεων εργασίας. Σημαντικός κρίκος της αλυσίδας είναι και τα κονδύλια ύψους 2,7 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο και σε δόσεις μέσω του προγράμματος SURE, με τα οποία θα καλυφθούν μέτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «Συν-Εργασία». Όπως έχει γράψει η «Ν» στο τραπέζι βρίσκονται νέα μέτρα όπως:

* παράταση της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και για Νοέμβριο πιθανότατα σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι,

* παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία», ώστε η επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζόμενους που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια να ισχύσει έως το τέλος του έτους,

* νέα προγράμματα κατάρτισης σε κλάδους όπως οι ψηφιακές δεξιότητες κ.α.,

* νέες παρατάσεις επιδομάτων ανεργίας,

* μείωση ενσήμων για το επίδομα ανεργίας των εποχικών.

Εκτός «ομπρέλας» 125.000 εργαζόμενοι

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων σε επισιτισμό και τουρισμό εκτιμούν πως από τους περίπου 500.000 εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο, σχεδόν οι μισοί, δηλαδή οι 250.000, δεν έχουν φέτος επαναπροσληφθεί. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως οι μισοί εξ αυτών, δηλαδή περίπου 125.000 εργαζόμενοι, βρίσκονται εκτός της ομπρέλας των μέτρων προστασίας της κυβέρνησης για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα επειδή είναι εποχικοί στον επισιτισμό και δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, απασχολήθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά στον κλάδο, είναι οι λεγόμενοι «εξτρατζήδες» ή προέρχονται από εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων.

Γιατί είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους

Διευκρινίσεις για τις πληρωμές των ειδικών αποζημιώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έδωσε η ομοσπονδία εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό, το προεδρείο της οποίας είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την γ.γ. του υπουργείου Άννα Στρατινάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου. Η Ομοσπονδία εξηγεί σε ανακοίνωσή της πως όσοι είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους, αυτό συνέβη -σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Εργασίας- επειδή είχαν κάνει αίτηση και στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ. Προέκυψε διασταύρωση των στοιχείων και προκειμένου να μη ζητηθούν χρήματα πίσω από τους εργαζόμενους δόθηκε η διαφορά. Άλλες περιπτώσεις αφορούν σε εργαζόμενους που έκαναν δηλώσεις για κάποιο χρονικό διάστημα μονομερώς και μετά διμερώς με τον εργοδότη, καθώς έγινε επαναπρόσληψη και αναστολή. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα πληρωθεί η διαφορά τις επόμενες ημέρες. Συμπερασματικά οι αναστολές σύμβασης του Ιουλίου θα εξοφληθούν στις 28/08. Όσοι εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣυνΕργασία» για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βρούτσης στην Ομοσπονδία, θα πληρωθούν και αυτοί στις 28/08.

«Ενημερωθήκαμε πως όσοι είναι σε αναστολή σύμβασης όλους τους μήνες δεν μπορούν να πάρουν επίδομα αδείας παρά μόνο Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, αντίθετα όσοι είναι στο “Συν-Εργασία” το δικαιούνται κανονικά» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος των εργαζομένων σε τουρισμό - επισιτισμό Γιώργος Χότζογλου και πρόσθεσε: «Δρομολογείται η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για να μπει κάποιος στο επίδομα ανεργίας. Να ξέρουν όμως όσοι εργοδότες επιλέξουν να κλείσουν νωρίτερα τις επιχειρήσεις τους, πως υποχρεούνται να βάλουν το προσωπικό τους έως 30/09/2020 σε αναστολή σύμβασης και όχι να το απολύσουν».

Στον «κύκλο» των χαμένων θέσεων εργασίας

Όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως προδίδουν μια εικόνα βαριά πληγωμένης αγοράς. Η ανεργία άγγιξε εκ νέου το 17% τον Μάιο και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τον Ιούλιο. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν αδιάλειπτη άνοδο της ανεργίας το δίμηνο Απρίλιος - Μάιος για πρώτη φορά μετά το 2014, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει φτάσει στο 17% τον Μάιο από 14,5% τον Μάρτιο. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουλίου του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, το 7μηνο Ιανουάριος - Ιούλιος χάθηκαν 170.000 θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Πρόκειται για τις θέσεις των εποχικά εργαζόμενων που φέτος δεν δημιουργήθηκαν, λόγω της δραματικής υστέρησης των προσλήψεων και της «κουτσής» όσο και κακής τουριστικής σεζόν. Την εικόνα συμπληρώνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ, τα οποία δείχνουν σημαντική άνοδο στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Η αύξηση είναι της τάξης του 12,97% και μεταφράζεται σε 125.796 περισσότερους ανέργους από πέρυσι. Ο κλάδος της εστίασης μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται να βλέπει φως στο τούνελ, η εικόνα από το λιανεμπόριο παραμένει αρνητική, με εξαίρεση συγκεκριμένους κλάδους, ενώ και οι εκτιμήσεις από τους φορείς του τουρισμού για έσοδα 4-5 δισ. ευρώ έναντι προσδοκιών για 20 δισ. είναι πλέον πολύ κοντά στο να επιβεβαιωθούν.