Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πετρέλαιο: Η αγορά ελπίζει σε ιστορική συμφωνία, καθώς η ζήτηση κάνει βουτιά



Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται εν αναμονή της ανακωχής ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ενώ διατηρεί ελπίδες και για μία άνευ προηγουμένου συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει μειώσεις προσφοράς και από τους ανεξάρτητους παραγωγούς των ΗΠΑ. 

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν σήμερα να κινούνται ανοδικά, καθώς η Μόσχα έστειλε σήμα ότι είναι πρόθυμη να μειώσει την παραγωγή της κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή περίπου 15%. Η τιμή του μπρεντ σκαρφαλώνει στα 33,11 δολάρια το βαρέλι και εκείνη του αμερικανικού αργού προσεγγίζει τα 26 δολάρια το βαρέλι. 

Οι υπουργοί Πετρελαίου της συμμαχίας OPEC+ και του G20 θα πραγματοποιήσουν δύο τηλεδιασκέψεις. Σε αυτές κρίνεται η τύχη του πετρελαϊκού κλάδου, οικονομιών που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα πετρελαϊκά έσοδα, χιλιάδων επιχειρήσεων και εκατομμυρίων εργαζομένων. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει εν μέσω προσδοκιών ότι το Κρεμλίνο και το Ριάντ θα δώσουν τέλος στον πόλεμο τιμών σε μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση έχει κάνει βουτιά έως και 70% σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. 

Το Κρεμλίνο επιμένει πάντως ότι και οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να αφήνουν τις δυνάμεις της αγοράς να κάνουν το δικό τους έργο. Ο Ντόναλντ Τραμπ προς το παρόν έχοντας ασκήσει διπλωματική πίεση σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία, διαβεβαιώνει πως οι μειώσεις στην αμερικανική παραγωγή θα γίνουν «αυτομάτως» καθώς οι τιμές βρίσκονται κοντά σε χαμηλά 18 ετών αναγκάζοντας έτσι σε περικοπές τους ανεξάρτητους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.