Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Παράταση στην παράταση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες



Τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή  -ως προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας- προβλέπει μια ακόμα παράταση προθεσμίας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα ορίζει ότι παρατείνεται το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως τις 31 Μαΐου 2019, μετά την παράταση η οποία εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου η οποία ήρθε μετά την παράταση η οποία είχε οριστεί για τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Η τροπολογία περιγράφει ότι με διατάξεις νόμου του 2014 (ν.4281) προβλέφθηκε η δυνατότητα επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των φορέων γενικής κυβέρνησης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους καθώς και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Στη συνέχεια με απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας το καλοκαίρι του 2016 (με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις στη συνέχεια) ορίστηκε ότι «τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης που δεν θα είχαν χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών θα επιστρέφονταν στον Κρατικό Προϋπολογισμό, το αργότερο ένα μήνα μετά την προθεσμία αυτή».

Με το άρθρο 37 του ν.4597/2019, παρατάθηκαν οι προθεσμίες για τη χρηματοδότηση και την αποπληρωμή των παραπάνω υποχρεώσεων έως τις 31 Μαρτίου 2019.

Με τη νεότερη τροπολογία «στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ανωτέρω υποχρεώσεων , με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιούνται εκ νέου οι ανωτέρω προθεσμίες και καλύπτεται το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των εν λόγω υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, παρατείνεται το πρόγραμμα εκκαθάρισης έως 30 Μαΐου 2019».

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών στο διάστημα Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2019 έγιναν πληρωμές μόλις 10,4 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης και ένα απόλυτο μηδενικό στις πληρωμές εκκρεμών επιστροφών φόρου. Μόνο στο μέτωπο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης φάνηκε κάτι να κινείται με πληρωμές 54,6 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στα 1,669 δισ. ευρώ ( από 1,578 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο) ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στα 480 εκατ. ευρώ ( από 488 εκατ. ευρώ).