Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εκκρεμότητα η πληρωμή 112.000 αγροτών



Σε 112.000 ανέρχεται ο αριθμός των αγροτών που δεν έχει λάβει ακόμη την πρώτη δόση της βασικής ενίσχυσης. Όπως διευκρίνισε σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ η πλειονότητα αυτών, περίπου 90.000 παραγωγοί δικαιούνται βασική ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ και ο κοινοτικός κανονισμός δεν επιτρέπει την καταβολή της.

Οι παραγωγοί αυτοί, εάν είτε με την καταβολή του «πρασινίσματος» είτε και με την χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων συμπληρώσουν τα 250 ευρώ ως δικαιούμενη ενίσχυση, θα εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματά τους.

Εάν δε συμπληρώνουν τα 250 ευρώ, τότε, με βάση τον κανονισμό δε θα εισπράξουν ενίσχυση, όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι, με το προηγούμενο καθεστώς.

Για τους υπόλοιπους περίπου 22.000 παραγωγούς βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος τόσο των αιτημάτων μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης όσο και ο έλεγχος για τον ?ενεργό γεωργό? από το υπουργείο Οικονομικών.

Όσους εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε μπορεί να τους συμπεριλάβει στην πληρωμή και θα τους ενημερώσει σχετικά με την ολοκλήρωση των ελέγχων, οπότε θα πάρουν τότε τα χρήματα που δικαιούνται.