Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Οι κινητοποιήσεις στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας οδηγούν σε αδιέξοδο τον κλάδο της κρουαζιέρας



Στο «παρά πέντε» αποφεύχθηκε τελικά το μεσημέρι του Σαββάτου το «έμφραγμα» για την κρουαζιέρα στη χώρα μας, αφού οι λιμενεργάτες έκαναν ένα βήμα πίσω και επέτρεψαν να μπουν στο λιμάνι δύο φορτηγά προκειμένου να μεταφέρουν τις βαλίτσες των επιβατών στο κρουαζιερόπλοιο «Royal Princess».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται και αν τις επόμενες ημέρες δεν επέλθει συμφωνία θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουμε την επανάληψη των ίδιων σκηνικών που δημιουργούν τεράστια ένταση στις εταιρείες κρουαζιέρας και διώχνουν τα κρουαζιερόπλοια από τα ελληνικά λιμάνια.

Οι συνδικαλιστές του ΟΛΠ ΟΛΠ-2,52% και του ΟΛΘ ΟΛΘ ζητούν πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας εν όψει της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά αρχικά και της Θεσσαλονίκης στη συνέχεια. Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας με ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι εκτός από τις μετατάξεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διασφαλίσει να θωρακιστούν νομικά οι διατάξεις εκείνες που θα αφορούν τους εργαζομένους.

Το παρασκήνιο στον Πειραιά

Από τα επτά κρουαζιερόπλοια που έπιασαν στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα έξι κατάφεραν να εξυπηρετηθούν, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στο λιμάνι. Τα πλοία είχαν δέσει δίπλα στους επιβατικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα τα πληρώματα να καταφέρουν να μεταφέρουν τις αποσκευές. Αυτό δεν συνέβη, όμως, και με το μεγάλο «Royal Princess», το οποίο αποβίβασε (τέλος προορισμού) 3.000 επιβάτες και επιβίβασε άλλους τόσους.

Το πλοίο δεν ήταν εφικτό να δέσει κοντά σε σταθμό με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να μπορούν να γίνουν μεταφορές. Την εξέλιξη αυτή έβλεπε από κοντά ο αντιπρόεδρος της Holland America (θυγατρική της Carnival) Bill Sharp.

 

Ο ίδιος είχε στείλει πριν από μερικές ημέρες επιστολή ζητώντας να λυθούν τα προβλήματα ώστε το πλοίο να αποπλεύσει χωρίς προβλήματα για τη συνέχιση της κρουαζιέρας. Η επιστολή του όμως ουσιαστικά έμεινε αναπάντητη, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα και από την Παρασκευή να έχει εγκατασταθεί στα γραφεία του ΟΛΠ. Το Σάββατο βλέποντας την καταστροφή -για τη φήμη της εταιρείας του- να έρχεται, ζήτησε εσπευσμένα να δει τον υπουργό κ. Δρίτσα. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, του εξήγησε πώς έχει η κατάσταση για τον όμιλο που εκπροσωπεί. Ο υπουργός κατανόησε τα προβλήματα και με νέα ανακοίνωση κάλεσε τους εργαζομένους να δείξουν καλή θέληση, κάτι που τελικά έκαναν αφήνοντας δύο φορτηγά να εισέλθουν στο λιμάνι προκειμένου να ολοκληρωθεί η φόρτωση του πλοίου.

Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση

Ο διάλογος μεταξύ εργαζομένων και υπουργείου αναμένεται να συνεχιστεί από σήμερα προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και να ξαναλειτουργήσει το λιμάνι, αφού ειδικά η κρουαζιέρα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός χάρτη, αν το σκηνικό αυτό ξαναστηθεί στο πικ της σεζόν. Προβλήματα, όμως, έχουν δημιουργηθεί και στο Car Terminal όπου ναυτιλιακές εταιρείες, ελληνικές και ξένες, οι οποίες εδώ και δεκαετίες στηρίζουν το λιμάνι με τη διαρκή παρουσία τους έχουν υποστεί ζημιές. Παράλληλα, όμως, τα μηνύματα που έρχονται δείχνουν ότι είναι πιθανό η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης να μη γίνει βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος μέσα στο καλοκαίρι, αλλά να μετατεθεί για το προσεχές φθινόπωρο. Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται προς στιγμήν να επηρεάζει το επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα στις 7 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου έχει σχεδιαστεί οι δύο πλευρές να συζητήσουν για την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ες σήμερον τα σπουδαία για τον λιμένα Θεσσαλονίκης

Σε συνέλευση όλων των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) σήμερα στις 11 π.μ. θα αποφασιστεί εάν, πώς και σε ποιο βαθμό θα γίνει πράξη η πρόθεση που εκφράστηκε την περασμένη Παρασκευή για απελευθέρωση των κοντέινερ εισαγωγής που προορίζονται για την εγχώρια αγορά. Νωρίτερα θα προηγηθούν συνεδριάσεις των επιμέρους σωματείων των εργαζομένων.

Μία τέτοια κίνηση, όπως σχολίασε στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, σαφώς και θα ήταν θετική, αλλά είναι ελάχιστη σε σύγκριση με το μέγεθος του προβλήματος, καθώς αφορά μόνο σε όσα φορτία έχουν ήδη ξεφορτωθεί από τα πλοία και βρίσκονται εγκλωβισμένα στον ΟΛΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζόμενους, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ βρίσκονται μετρημένα 1.250 κοντέινερ, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός είναι εισαγωγής.

Εκπρόσωπός τους μιλώντας στη «Ν» επεσήμανε πως η εν λόγω πρόταση θα εξεταστεί διεξοδικά στη σημερινή συνέλευση και πως ό,τι γίνει θα γίνει -και πρέπει να γίνει- με προσοχή και ανάλυση όλων των στοιχείων, ενώ συνολικότερα ισχύει η απόφαση της ΟΜΥΛΕ για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε ΟΛΘ και ΟΛΠ σήμερα και αύριο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, μέχρι και χθες Κυριακή είχαν αναχωρήσει για άλλα λιμάνια όλα τα πλοία που τις προηγούμενες ημέρες περίμεναν αρόδο, πλην ενός που έχει μισοξεφορτώσει.

Την ίδια στιγμή, κάποια άλλα που αναμένονταν τις τελευταίες ημέρες άλλαξαν εξαρχής προορισμό και επέλεξαν άλλα λιμάνια, με μεγάλους κερδισμένους τα λιμάνια τόσο του Μπουργκάς (Βουλγαρία) όσο και του Δυρραχίου, το οποίο -εκμεταλλευόμενο την κατάσταση- προβαίνει σε ειδικές προσφορές.

Πρόσθετο κόστος για εξαγωγικές επιχειρήσεις

Η πολυήμερη αδυναμία παραλαβής πρώτων υλών, πάντως, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει ο ΣΕΒΕ -ο οποίος, σημειωτέον, μαζί με άλλους επτά τοπικούς παραγωγικούς φορείς έχει καλέσει τη διοίκηση του ΟΛΘ να ασκήσει τα έννομα δικαιώματά της για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις- οδηγεί πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, ιδίως των κλάδων χημικών και τροφίμων, στο να δίνουν στους εργαζομένους τους αναγκαστικές άδειες, ενώ είδος υπό εξαφάνιση είναι πλέον και τα κοντέινερ, που αναζητούνται διακαώς από άλλες περιοχές.

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας αναγκάζονται να στέλνουν τα προϊόντα τους μέσω του Πειραιά-Cosco, επιβαρυνόμενοι με πρόσθετο κόστος από 600 έως 1.000 ευρώ ανά κοντέινερ, προκειμένου να μη χάσουν πελάτες και να μην επιβαρυνθούν με τις ρήτρες των συμβολαίων.

Συνολικά η ζημία που υπέστη ο ΟΛΘ, αλλά και γενικότερα η πραγματική οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2008 και ακόμη και εάν σταματήσουν άμεσα οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την «επιστροφή» των χαμένων φορτίων και πρωτίστως της εμπιστοσύνης προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όπως άλλωστε τονίζεται στο ίδιο μήκος κύματος και από πλευράς του Συλλόγου Εκτελωνιστών-Τελωνειακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης, οι εισαγωγές έχουν υποστεί ασφυξία, πλήθος φορτίων με ευπαθή προϊόντα σαπίζουν ακινητοποιημένα στη μέση του Θερμαϊκού Κόλπου, ενώ μεγάλο είναι το πλήγμα και στις εξαγωγές και η εμπορευματική κίνηση που «διαρρέει» προς Μπουργκάς και Δυρράχιο ενδέχεται να μην επιστρέψει ποτέ στον ΟΛΘ.

Εγκλωβισμένα 80 φορτηγά

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων, εγκλωβισμένα βρίσκονται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και 80 φορτηγά από την ΠΓΔΜ, που μετέφεραν οδικώς φορτία στον ΟΛΘ και λόγω των απεργιών έχουν αποκλειστεί επί 18 ημέρες. Επίσης, με μεγάλη προσπάθεια κατέστη δυνατός την προηγούμενη Παρασκευή ο απεγκλωβισμός τριών κοντέινερ με χημικά για αφαλάτωση που προορίζονταν για την Κύπρο και εστάλησαν οδικώς στον Βόλο.