Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ο πρώτος χρόνος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά



Η COSCO SHIPPING, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, από τον Αύγουστο του 2016 είναι ο βασικός μέτοχος στο λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι, ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

του Captain Fu Chengqiu, 
Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ 

Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο όμιλος της COSCO δραστηριοποιείται πάνω από είκοσι χρόνια στην ελληνική αγορά και συμβάλλει στην ισχυροποίηση των στενών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. 

Μετά τη μεταβίβαση της πλειοψηφικής συμμετοχής στην COSCO SHIPPING, η νέα Διοίκηση τoυ ΟΛΠ εξασφάλισε την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς και ολοκλήρωσε τις διαδικασίες ενημέρωσης για όλα τα θέματα και τις εκκρεμείς υποθέσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της Εταιρείας. Επίσης προχώρησαν οι προετοιμασίες για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία τα σχετικά νομικά και διαδικαστικά ζητήματα. 

Το 2017 είναι το πρώτο έτος της σύμβασης παραχώρησης του νέου ΟΛΠ. Η Διοίκηση καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την έγκαιρη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, την ταχύτερη εκτέλεση των νέων κατασκευών και την αύξηση της παραγωγικότητας. Εκτός από την επέκταση των υποδομών και την επακόλουθη αύξηση της λειτουργικής ικανότητας των λιμενικών δραστηριοτήτων εκτιμάται ότι: 

  • Η ισχυρή και διεθνώς αναγνωρίσιμη εμπορική ονομασία της COSCO SHIPPING,
  • Η ιδιωτικοποίηση του λιμένα και η λειτουργία του σε βέλτιστους όρους παραγωγικότητας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα λιμένων,
  • H εφαρμογή μιας νέας ευέλικτης επιχειρησιακής οργανωτικής δομής, - Η υιοθέτηση μιας πολιτικής μάρκετινγκ προσανατολισμένης στον πελάτη

είναι επαρκείς συνθήκες για την προσέλκυση επιπλέον εμπορευματικής και επιβατικής κίνησης και την ανάπτυξη και προώθηση περαιτέρω λιμενικών δραστηριοτήτων, όπως η επισκευή πλοίων και η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics). 

Αποτελεί δέσμευσή μας να προχωρήσουμε σε επενδύσεις πέραν των υποχρεωτικών, να ανανεώσουμε τον εξοπλισμό και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Θα υιοθετήσουμε τη τεχνολογική πρόοδο για τη διαχείριση του ΟΛΠ, θα εκμεταλλευτούμε το στρατηγικό γεωγραφικό πλεονέκτημα του Πειραιά για την ανάπτυξη διεθνών συνεργιών, θα αναπτύξουμε το δίκτυο των ναυτιλιακών συνδέσεων ώστε να καταστεί ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο. 

Θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη εφοδιαστικής αλυσίδας και αποθηκών και θα επωφεληθούμε από τις ευνοϊκές συνθήκες της πρωτοβουλίας "One Belt and Road" της Κίνας, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον ρόλο του Πειραιά ως «γέφυρα χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών» και να μετατρέψουμε το λιμάνι στο κέντρο διανομής της Ανατολικής Μεσογείου, της Κεντρικής Ευρώπης και της περιοχής των Βαλκανίων. 

Επίσης θα συγκεντρώσουμε όλη την τεχνογνωσία του ΟΛΠ, θα αξιοποιήσουμε όλη την εμπειρία και τη γνώση και θα εξαντλήσουμε τη διαθέσιμη σύγχρονη τεχνολογία, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την παλιά και παγκόσμιας εμβέλειας δόξα της ναυπηγικής βιομηχανίας του λιμανιού του Πειραιά και παράλληλα να αυξήσουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης. 

Ένας ακόμη τομέας με εξαιρετικές προοπτικές είναι η κρουαζιέρα. Η Ελλάδα έχει πολλά τουριστικά θέρετρα, μοναδική φύση και μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Τα λαμπερά ιστορικά επιτεύγματα και το ζεστό μεσογειακό κλίμα προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες από διάφορα μέρη του κόσμου για να έρθουν στην υπέροχη Ελλάδα. Λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης, το λιμάνι του Πειραιά έχει γίνει μια απαραίτητη στάση στην κρουαζιέρα της Μεσογείου και αυτό αποδεικνύει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες. 

Η νέα μεγάλη πρόκληση είναι να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά ως το κέντρο της Μεσογειακής κρουαζιέρας και να ενισχύσουμε της θέση του ως home port. Αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για την πόλη του Πειραιά όσο και για την εθνική οικονομία και για αυτό σχεδιάζουμε νέες επενδύσεις για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Λιμάνι του Πειραιά. 

Σε αυτή τη δύσκολη πορεία δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε αν δεν είχαμε στενή συνεργασία και σχέση εμπιστοσύνης με τις ελληνικές κυβερνήσεις και την τοπική κοινωνία. Και επίσης είναι απαραίτητη η στήριξη από όλο το προσωπικό της Εταιρείας, το οποίο και εμείς τιμούμε και στηρίζουμε γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Όλοι μαζί, με σκληρή δουλειά θα πετύχουμε στο μεγάλο μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να γίνει ο Πειραιάς το πιο λαμπερό διαμάντι της Μεσογείου.