Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο Covid-19 «έφαγε» τα κέρδη τους έτους, «μολύνει» το ηθικό



Οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας πήραν σήμερα και πάλι τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων μετά τη χειρότερη νύχτα για τη Wall Street από το 2018 και την πιο σκληρή ημέρα για την Ευρώπη από το 2016. Μετά και τη χθεσινή βουτιά των 1.000 μονάδων ο Dow Jones έχασε ό,τι κέρδη είχε εξασφαλίσει από τις αρχές του έτους, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με αιμορραγία 3,7% είναι επίσης περίπου 1% χαμηλότερα σε σχέση με τα τέλη του 2019. Το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες επέδειξε τα βαρύτερα συμπτώματα και πλέον ο Γ.Δ. απέχει 10% από τις αρχές του έτους και περισσότερο από 23% από τα υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου. 

Το πρωί της Τρίτης βρίσκει το Χρηματιστήριο του Τόκιο να μετράει πληγές. Ο Nikkei υποχώρησε έως και 4% και στις 8:18 ώρα Ελλάδος οι απώλειές του έχουν περιοριστεί στο 3,4%. Πιο ψύχραιμοι οι επενδυτές στη Σανγκάη που εστιάζουν στις πληροφορίες για επιβράδυνση των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο και εδώ οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι ρίχνοντας τον σύνθετο δείκτη στο -1%. 

Σε μία ενθαρρυντική ένδειξη πάντως τα futures ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών αποκαλύπτουν ότι η αιμορραγία θα μπορούσε σήμερα να τεθεί υπό έλεγχο. Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πώς θα εξελιχθεί η ημέρα, αφού τα πάντα εξαρτώνται από τα νέα δεδομένα που έρχονται στο φως για τη μετάδοση του νέου κοροναϊού εκτός Κίνας. Ο ΠΟΥ παραδέχεται πλέον ανοιχτά ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανδημία και οι αρχές ανά την υφήλιο είναι σε κατάσταση συναγερμού.