Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ο ανταγωνισμός με την Τουρκία ρίχνει τις τιμές στα Ελληνικά ψάρια..



Ισχυρές πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η αγορά των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας – συγκεκριμένα η τσιπούρα και το λαβράκι - με την υψηλή προσφορά αλλά και τον ανταγωνισμό από την Τουρκία να «βυθίζει» τις τιμές.

Συγκεκριμένα, οι τιμές πώλησης στην Ιταλία για το λαβράκι έφτασαν τον Μάιο στο χαμηλότερο σημείο από το 2012, στα 3,70 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας μια πτώση της τάξης του 18% σε σχέση με πέρυσι. Μικρότερη, αλλά εξίσου σημαντική πτώση κατέγραψε και η τιμή της ελληνικής τσιπούρας, η οποία έχασε το 4% της αξίας της σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε το Μάιο στα 4,30 ευρώ το κιλό.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει η έκθεση του Globefish, του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ.

tsipoyra.PNG

 Ωστόσο, η «βουτιά» στις τιμές πώλησης για το ελληνικό λαβράκι φαίνεται να είναι κρίσιμη, καθώς όχι μόνο είναι κατά 35% κάτω από το 2017, αλλά φέτος είναι η πρώτη χρονιά ιστορικά που η τιμή της τσιπούρας είναι ακριβότερη από το λαβράκι, σύμφωνα με τον Θανάση Σκορδά, Πρόεδρο της Σελόντα.

Όπως δηλώνει στο newmoney.gr ο κ. Σκορδάς, εκτός από την υπερπροσφορά που δημιουργήθηκε από τις ελληνικές εταιρείες, ο ανταγωνισμός από την Τουρκία διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην πτώση των τιμών.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, οι Τούρκοι έχουν παράξει φέτος 160.000 τόνους λαβράκι που, σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ασκούν μεγάλη πίεση στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες», αναφέρει ο ίδιος.

«Ωστόσο, η ποιότητα του τουρκικού ψαριού είναι σαφώς χαμηλότερη του ελληνικού. Οι περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών είναι καλύτερες σε σχέση με την Τουρκία, παρόλα αυτά αυτό παίζει μικρό ρόλο στην ευρωπαϊκή ζήτηση, καθώς τα τουρκικά ψάρια έχουν πιστοποίηση της Μεσογειακής θάλασσας», επισημαίνει ο κ. Σκορδάς.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Εκτός από τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες από την τουρκική προσφορά, ο κ. Σκορδάς επέστησε την προσοχή και στις αθέμιτες πρακτικές της Τουρκίας.

«Υπάρχει θέμα από την Τουρκία, για το οποίο η ΕΕ δεν έχει μεριμνήσει σωστά. Η Τουρκία έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για επιδότηση των εταιρειών της για τη μεταφορά του προϊόντος, κάτι που είναι παράνομο. Το θέμα αυτό έχουν θίξει στην ΕΕ οι ελληνικές εταιρείες, αλλά δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Οι πρακτικές αυτές πιέζουν ακόμα περισσότερο τις τιμές των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας», τονίζει.