Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέο πλαίσιο διασταυρώσεων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής



Ένα νέο εργαλείο εντοπισμού επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που αποκρύπτουν φορολογητέα εισοδήματα για να γλιτώσουν από την καταβολή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ αναμένεται να αποκτήσει εντός των προσεχών μηνών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔE), αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών εφαρμογών του συστήματος TAXISnet. 

Όπως αποκαλύπτεται από τον απολογισμό δράσεων των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ κατά το έτος 2018, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους εκπονήθηκε σχέδιο που προβλέπει τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών αρχείων που περιλαμβάνονται σε τρεις εφαρμογές του συστήματος ΤΑΧΙSnet:

α) στην εφαρμογή για την υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών - προμηθευτών (ΜΥΦ),

β) στην εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και

γ) στην εφαρμογή της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 65 του απολογισμού δράσεων έτους 2018 της ΑΑΔΕ, έχουν ήδη σχεδιαστεί και καθοριστεί οι προδιαγραφές για τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών δεδομένων των ΜΥΦ, των δηλώσεων ΦΠΑ και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με σκοπό τη διενέργεια διασταυρώσεων κι επαληθεύσεων για τον εντοπισμό περιπτώσεων με ενδείξεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία και η επιλογή δείγματος υποθέσεων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής, προκειμένου να παραπεμφθούν στις αρμόδιες ΔΟΥ και να προτεραιοποιηθούν για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

Η ταυτόχρονη διασταύρωση στοιχείων από τρεις πηγές πληροφοριών, από τα δεδομένα των ΜΥΦ, των δηλώσεων ΦΠΑ και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, θα φέρει στην επιφάνεια περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που είτε αποκρύπτουν φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα ή δηλώνουν ανακριβώς δαπάνες υψηλότερες από αυτές που πραγματοποίησαν με αποτέλεσμα να περιορίζουν το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων τους σε επίπεδα χαμηλότερα από τα πραγματικά. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι να έχουν μειωθεί ή ακόμη και να έχουν μηδενιστεί τα ποσά του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος που οφείλουν να καταβάλουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι.

Γενικά όσες σημαντικές ασυμφωνίες και αποκλίσεις ποσών εντοπιστούν από τη διασταύρωση των δεδομένων των ΜΥΦ με τα δεδομένα των δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος θα αξιοποιηθούν για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για μεθοδεύσεις με σκοπό τη διάπραξη φοροδιαφυγής.

Έρχονται τα e-βιβλία

Οι δυνατότητες εντοπισμού περιπτώσεων με ενδείξεις μεγάλου ύψους φοροδιαφυγής θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες για τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν και οι νέες προγραμματισθείσες εφαρμογές για την ηλεκτρονική τήρηση των φορολογικών βιβλίων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών και για την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Ειδικότερα, βάσει των όσων ήδη έχουν ανακοινωθεί από την ΑΑΔΕ:

Εντός του 2019 θα τεθούν σε λειτουργία ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική συμπλήρωση και τήρηση των φορολογικών βιβλίων χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Οι διαδικασίες αυτές θα διεκπεραιώνονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα λειτουργεί στο σύστημα TAXISnet, επιτρέποντας ουσιαστικά την οnline διασύνδεση των βιβλίων χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δηλαδή τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ.

Ουσιαστικά, τα φορολογικά βιβλία επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα συμπληρώνονται και θα «τηρούνται» ηλεκτρονικά απευθείας στο σύστημα TAXISnet. Έτσι θα παρακολουθούνται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τις φορολογικές αρχές. Τα στοιχεία των εκδιδόμενων τιμολογίων θα συμπληρώνονται και θα υποβάλλονται  ηλεκτρονικά στο σύστημα από τον εκάστοτε εκδότη, ενώ ο λήπτης θα πρέπει να συνδέεται στη συνέχεια και αυτός ηλεκτρονικά προκειμένου να τα επικυρώνει ή να τα διορθώνει για τις πράξεις που τον αφορούν. Από το 2020 και μετά, όταν θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και η ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμπληρώνονται αυτόματα με κάθε έκδοση e-τιμολογίου.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής τήρησης των φορολογικών βιβλίων έχει ήδη παρουσιαστεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, σε επίσημη ομιλία του από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ είχε αναφέρει πως οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ότι η εφαρμογή για την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων έχει λάβει πλέον συγκεκριμένη μορφή και έχει δοθεί προς διαβούλευση σε αρμόδιους φορείς για επιμέρους παρατηρήσεις. Η ηλεκτρονική συμπλήρωση των βιβλίων θα γίνεται είτε «γραμμή - γραμμή» καταχωρητικά, είτε με μαζική μεταφόρτωση δεδομένων, είτε με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών όταν συνδεθούν με τα συστήματα ΤΑΧIS και TAXISnet.

Η έναρξη της εφαρμογής του μέτρου τοποθετείται χρονικά εντός του τρέχοντος έτους, όταν διασφαλιστεί η απαιτούμενη αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς των συστημάτων της ΑΑΔΕ. Με την ηλεκτρονική συμπλήρωση των στοιχείων κάθε τιμολογίου από τον εκδότη θα περιορίζεται σχεδόν στο μισό ο γραφειοκρατικός φόρτος της αγοράς για την τήρηση των βιβλίων. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη να υποβάλλονται και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών - προμηθευτών.