Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μπορεί ο COVID-19 να φέρει την παγκόσμια οικονομία στα επίπεδα του 2009;



Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται, οι επιχειρήσεις προειδοποιούν για τα κέρδη και οι αναλυτές χτυπούν καμπανάκι για την «υγεία» της παγκόσμιας οικονομίας. Η Βank of America «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2009, επικαλούμενη ως σημαντικότερο παράγοντα τον COVID-19.

 

Τα βλέμματα στρέφονται στις κεντρικές τράπεζες, που καλούνται και πάλι να αναλάβουν δράση. Οι αγορές προεξοφλούν νέες μειώσεις επιτοκίων τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ. Η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού θα επηρεάσει την ανάπτυξη,παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία.

Οι ρυθμοί επέκτασης του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται να επιβραδυνθούν στο 2,8% το 2020, σύμφωνα με την BofA Global Research. Είναι η πρώτη φορά από την εποχή της πιστωτικής κρίσης που γίνεται λόγος για ρυθμούς ανάπτυξης κάτω από 3%.

Το μεγαλύτερο «βαρίδι» είναι η επιδημία του κορωνοϊού, που έχει «γονατίσει» την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα καθώς εξαπλώνεται η νόσος. Οι οικονομολόγοι της BofA αναφέρουν επίσης τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, πολιτική αβεβαιότητα και αποδυνάμωση στην Ιαπωνία και ορισμένες περιοχές της Νοτίου Αμερικής ως παράγοντες που πιέζουν προς τα κάτω την οικονομική δραστηριότητα.

Εξαιτίας της γενικότερης επιβράδυνσης, η ΒοfA αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 5,2% για την Κίνα το 2020, από 5,9% το 2019. Το παγκόσμιο ΑΕΠ, εξαιρουμένης της Κίνας, αναμένεται να ενισχυθεί μόλις 2,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της μεγάλης ύφεσης.

Η ταχεία εξάπλωση του COVID-19 και οι φόβοι μήπως εξελιχθεί σε πανδημία θέτουν σε συναγερμό κυβερνήσεις και νομισματικές αρχές, προλειαίνοντας το έδαφος για μέτρα στήριξης. Στην Ευρωζώνη, ο κοροναϊός πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, ενισχύοντας τα σενάρια για μια ύφεση στην Ιταλία.

Η ΕΚΤ «ανησυχεί πολύ» για την εξάπλωση του κοροναϊού, παραδέχθηκε σήμερα η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κοροναϊού», ανέφρε η κ. Σνάμπελ σε ομιλία της στο Λονδίνο. «Γνωρίζουμε ότι αυτό πραγματικά αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά φυσικά και για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης», πρόσθεσε. «Αυτό, όμως, που πρέπει πράγματι να καταλάβουμε για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής είναι το ποιες είναι οι πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες, κάτι που δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να συνδράμει η νομισματική πολιτική στο κοροναϊό, η Σνάμπελ δήλωσε: «Αν φανεί ότι ο κοροναϊός θα έχει διάρκεια… δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό», προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί».

Οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μία περαιτέρω μείωση κατά 10 μονάδες βάσης των ήδη αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή, ο Κλάας Νοτ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παραδέχεται ότι η επιδημία του κοροναϊού θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία από ό,τι η επιδημία SARS, που είχε ξεσπάσει περίπου προ 20ετίας. «Παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να μετρήσουμε με ακρίβεια τον αντίκτυπο της επιδημίας, είναι ασφαλές να πούμε ότι το πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία θα είναι πιο ισχυρό», δήλωσε ο κ. Νοτ σε ομιλία του στο Άμστερνταμ. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ επικαλέσθηκε το μεγαλύτερο μέγεθος της κινεζικής οικονομίας. «Η Κίνα έχει μεγαλώσει από έκτη σε δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική υπερδύναμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις ΗΠΑ, οι traders στοιχηματίζουν σε μείωση επιτοκίων από τη Fed, ώστε να θωρακίσει την οικονομία μπροστά στην απειλή του κοροναϊού. Οι traders βλέπουν πλέον 60% πιθανότητες μείωσης του κόστους δανεισμού στην επόμενη συνεδρίαση της 17ης-18ης Μαρτίου και μία ακόμη τον Ιούνιο.