Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Moody's: Τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία



Την περιοδική αναθεώρηση των δεδομένων μίας σειράς χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, ολοκλήρωσε ο οίκος Moody's. Πρόκειται για μία διαδικασία, που δεν περιλαμβάνει αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά δίνει μία γεύση για το πώς βλέπει ο οίκος τις προοπτικές της κάθε οικονομίας. 

Στη σύντομη ανακοίνωση για την Ελλάδα ο Moody's επισημαίνει ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας (B1) στηρίζεται από την «μέτρια» δυναμική της ανάπτυξης, τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες παρόμοιας αξιολόγησης, αλλά και την «αισθητή αβεβαιότητα» για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης.

 
 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου η αβεβαιότητα αυτή πηγάζει από τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα τόσο των επενδύσεων όσο και των αποταμιεύσεων. 

Παράλληλα ο οίκος κάνει λόγο για αδύναμες επιδόσεις στο Κράτος Δικαίου, την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και τον έλεγχο της διαφθοράς, όπως αυτά μετρώνται από τους δείκτες Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Ωστόσο η κατάσταση αυτή «εξισορροπείται» από τη βελτίωση των επιδόσεων στη νομοθέτηση και την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, σημειώνει ο Moody's. 

Στα επίμονα αγκάθια για την ελληνική οικονομία, περιλαμβάνονται επίσης οι προκλήσεις του τραπεζικού τομέα, αλλά και το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος. Το βάρος του χρέους πάντως περιορίζεται  έως έναν βαθμό από τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες ωριμάνσεις, επισημαίνεται στην περιοδική αναθεώρηση.