Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μετωπική της κυβέρνησης με τον Στουρνάρα - Τι συνέβη χθες



Διαστάσεις πολιτικής αναμέτρησης λαμβάνει η σύγκρουση της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, μετά την αιφνιδιαστική και πρωτοφανή έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της συζύγου του τελευταίου.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να συνδέεται – και ουσιαστικά να οφείλεται – στο γεγονός ότι η ΤτΕ, εξετάζοντας αναλυτικά τους σχετικούς φακέλους των υποψηφιοτήτων, απέρριψε τις κυβερνητικές προτάσεις για τη νέα διοίκηση της Attica Bank: τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τον Γεράσιμο Σαπουντζόγλου για τη θέση του πρόεδρου, την Άννα Πουσκουρή και τον Κωνσταντίνο Μακέδο για μέλη του ΔΣ, με το αιτιολογικό ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Επίσης πάγωσε τις πιστώσεις προς την Attica Bank.

Η στάση αυτή της ΤτΕ ήταν γνωστή πριν την έφοδο στα γραφεία της κυρίας Λίνας Στουρνάρα.

Ωστόσο στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η «Αυγή» αντιστρέφει τα γεγονότα ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά, καθώς αποδίδει τη στάση της ΤτΕ στην έφοδο της οικονομικής αστυνομίας και κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα ότι με την απόρριψη της διοίκησης προσπαθεί να εκδικηθεί για την υπόθεση της συζύγου του!

Το κλίμα δεν φάνηκε να βελτιώνεται ούτε μετά την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το Μαξίμου αρνούνταν έως και αργά χθες το βράδυ ότι είχε οποιαδήποτε γνώση ή ανάμιξη στο θέμα της εφόδου.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον διοικητή της ΤτΕ ότι η συνεργασία του με την κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Άλλες πηγές από την κυβέρνηση όμως δεν ήταν το ίδιο συγκρατημένες και στο πνεύμα της «Αυγής» επιτίθονταν στον κ. Στουρνάρα, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα για προσωπικές του σκοπιμότητες!

Οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν ποτέ καλές, ενώ το μέτωπο και οι επιφυλάξεις αναζωπυρώθηκαν με τα σενάρια περί εισόδου του κ. Στουρνάρα στην πολιτική σκηνή, ως επιλογή της κεντροαριστεράς – κάτι που ο ίδιος είχε διαψεύσει πάντως.

Και πολλοί από την κυβέρνηση θα ήθελαν να δουν τον κ. Στουρνάρα εκτός ηγεσίας ΤτΕ, όπως άλλωστε είχε προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2014, όταν ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε εναντιωθεί στο διορισμό του. Έκτοτε πάντα στην κυβέρνηση έβλεπαν τον κ. Στουρνάρα με "μισό μάτι", καθώς θεωρούσαν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την κεντρική τράπεζα, παρότι οι κανόνες στην ευρωζώνη απέχουν πολύ πλέον από τέτοιου είδους λογικές κυβερνητικού και κομματικού ελέγχου.

Όμως στη συγκεκριμένη φάση η Attica Bank αποτέλεσε ουσιαστικό και πραγματικό λόγο για τη νέα έκρηξη, καθώς οι κινήσεις της συγκεκριμένης τράπεζας, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το λεγόμενο «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» είχε θεωρηθεί από καιρό αμφιλεγόμενες και είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο της ΤτΕ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται μάλιστα το πόρισμα της κεντρικής Τράπεζας για λογαριασμό του SSM σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες και τη διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της Attica Bank.

Όπως αναφέρουν πηγές στο πόρισμα καταγράφονται «μαύρες τρύπες», ενώ κανείς δεν ξεχνά ότι ακόμη και η εγγυητική επιστολή που προσκόμισε την τελευταία μόλις στιγμή ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες προερχόταν από την Attica Bank!

Πάντως στο παρασκήνιο φαίνεται να εξελίσσονται κινήσεις για έναν συμβιβασμό, αφού ο πόλεμος της κυβέρνησης με την ΤτΕ μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις της χώρας με την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα επανέλθει, κόβοντας πιθανόν τον κ. Σαποτζόγλου και προτείνοντας τον Θ. Πανταλάκη για τη διοίκηση. 

Η έφοδος 

Σημειωτέον ότι η έφοδος στα γραφεία της εταιρίας της κυρίας Στουρνάρα αφορούσε στη διαχείριση κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ, με το οποίο συνεργαζόταν τα τελευταία πολλά χρόνια.

Η ίδια σε δήλωσή της διαμήνυσε ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και πως ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός της.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι΄ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της για την έφοδο των Εισαγγελέων Διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της, η Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα.

«Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!» τονίζει η σύζυγος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Εις ό,τι αφορά τον έλεγχο των Εισαγγελέων Διαφθοράς και της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας της, η κυρία Νικολοπούλου υπογραμμίζει: «Η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, άπαντα δε τα παραστατικά στοιχεία αυτής τηρούνται στην έδρα της και είναι πρόσφορα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ο οποίος όμως πρέπει να διεξάγεται επίσης εντός του πλαισίου της δικονομικής τάξεως και όχι με ταυτόχρονη και ενδεχομένως σκόπιμη σπίλωση προσώπων και υπολήψεων».

Η σύζυγος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αναφερόμενη στον σημερινό πολύωρο έλεγχο των Εισαγγελέων συμπληρώνει: «Ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος, ενώ διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά, δήθεν στην οικία της, ενώ χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων.Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους».