Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου τα νοικοκυριά θα δεχτούν ένα ισχυρό φορο-σοκ



Η επόμενη ημέρα από την λήξη του τρίτου Μνημονίου θα βρει τους φορολογούμενους με ένα βουνό φορολογικές υποχρεώσεις. Όσοι πήραν την κρυάδα με το εκκαθαριστικό της φέτος φορολογικής δήλωσης θα έχουν πληρώσει και την πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου ενώ το ισχυρό φορο-σοκ θα το δεχθούν τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο. Σε περίπου δυο μήνες από σήμερα, πάνω από 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τη λυπητερή του νέου ΕΝΦΙΑ και το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος για την ακίνητη περιουσία τους.

Μάλιστα, πριν προλάβουν να συνέλθουν από τη ψυχρολουσία θα είναι υποχρεωμένοι μέσα σε λίγες ημέρες να εξοφλήσουν και την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αποκαλύψει στους φορολογούμενους τον νέο λογαριασμό του  ΕΝΦΙΑ περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου. Όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δουν το εκκαθαριστικό του φόρου θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέσα σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Εκατομμύρια νοικοκυριά θα ζοριστούν καθώς μέχρι την ίδια ημερομηνία θα είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Τα φετινά ραβασάκια του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένα για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους. Μάλιστα, για περισσότερους από 200.000 το εκκαθαριστικό θα  είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα περιλαμβάνει έξτρα φόρο που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πλήξουν χιλιάδες φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία. Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει ότι σε πολλά «μεσαία» προάστια του λεκανοπεδίου όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300 και  550 ευρώ το τετραγωνικό. Αυξήσεις, που θα ανεβάσουν σημαντικά το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα διαμέρισμα σε  περιοχές όπως στον Αγ. Δημήτριο, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, την Καλλιθέα, τη Γλυφάδα, την Νέα Ερυθραία, το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό ή ακόμη και στο Περιστέρι ή την Κερατέα θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες.

Υπολογίζοντας το φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τις νέες αξίες προκύπτουν αυξήσεις που φθάνουν στα 1,9 ακόμη και στα 3,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο διαμερίσματος.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 100 τμ, θα προκύψει έξτρα φόρος  190 ή  320 ευρώ. Και βέβαια αυτή η επιβάρυνση αφορά ένα μόνο ακίνητο.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν πιάνεται στον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τότε το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι καυτό. Ούτε όμως η αύξηση κατά 50.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου στο συμπληρωματικό φόρο ο οποίος από τις 200.000 ευρώ διαμορφώθηκε  στις 250.000 ευρώ θα γλυκάνει τους περίπου 600.000 φορολογούμενους που πιάνονται στην παγίδα του αφού θα γλιτώσουν μόνο 50 ευρώ (50.000 x 0,1%=50).