Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μείωση 13,8% σημείωσαν τον Αύγουστο οι κινεζικές εξαγωγές



Μείωση 13,8% σημείωσαν τον Αύγουστο οι κινεζικές εξαγωγές, υποχωρώντας για δέκατο συνεχόμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «κακό οιωνό» για την πορεία του διεθνούς εμπορίου και ειδικά για τις προοπτικές της ποντοπόρου ναυτιλίας.
 

Σύμφωνα με το Reuters το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στα 60,24 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 5,5%, έναντι προβλέψεων για πτώση 6% και οι εισαγωγές κατά  13,8%, έναντι πρόβλεψης για πτώση 8,2%.

Η Κίνα υποστηρίζει πως παρουσιάζει μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα και πως η πραγματική ισοτιμία του γουαν εξακολουθεί να είναι συγκριτικά ισχυρή έναντι άλλων νομισμάτων.

Ωστόσο, οι αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν για την αποθέρμανση της κινεζικής οικονομίας και ειδικά για τις μελλοντικές εισαγωγές της χώρας κάτι που επιδρά στις τιμές των εμπορευμάτων που εισάγει, όπως πετρέλαιο, μεταλλεύματα, σιτάρι, κ.α..

 Οι ανησυχίες αυτές άλλωστε οδήγησαν κάτω από τις 1.000 μονάδες τον βασικό δείκτη της ναυλαγοράς (Baltic Dry Index - BDI). Το πλήγμα για την ναυλαγορά ξηρού φορτίου ήταν σημαντικό καθώς είχε αρχίσει να ανακάμπτει από τις 600 μονάδες στις αρχές Ιουνίου σε νέο ετήσιο υψηλό τις 1.222 μονάδες τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Σήμερα Τρίτη διαμορφώνεται στις 876 μονάδες.