Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κούρεμα κόκκινων στεγαστικών δανείων. Προϋποθέσεις



Ακόμη και σε διαγραφές  μέρους στεγαστικών δανείων προτίθενται να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια  να βοηθήσουν τους δανειολήπτες στην αποπληρωμή της οφειλής Φυσικά αυτό  υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία συνθήκη αποτελεί ο δανειολήπτης να είναι συνεργάσιμος.

Απαραίτητη προυπόθεση η εμπορική αξία του αινήτου. Σύμφωνα με τα οποία το δάνειο διαχωρίζεται σε δύο τμήματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” στην περίπτωση αυτή η δόση υπολογίζεται στο μισό της οφειλής μετά το διαχωρισμό της , ενώ το υπόλοιπο ποσό παγώνει για ένα διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.

Η τράπεζα μπορεί να δεσμευτεί για διαγραφή όλου ή μέρους του δεύτερου μέρους του χρέους (του ποσού δηλαδή που παγώνει) στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Πρώτη προϋπόθεση είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπείς στις δόσεις του, ενώ η δεύτερη προϋπόθεση είναι να μην διαθέτει ρευστότητα από ακίνητη περιουσία.

Η δεύτερη περίπτωση διαγραφής στεγαστικού δανείου έρχεται μέσω της διαδικασίας για πώληση σε fund. Σε καμία περίπτωση, όπως λένε τραπεζικοί παράγοντες, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα μπορεί να αγοράσει το δάνειό του στην τιμή που θα το αγόραζε και το fund ωστόσο η διαδικασία αυτή προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να ενημερώνεται 12 μήνες πριν την πώληση του δανείου του ενώ η τράπεζα θα πρέπει να του έχει απευθύνει πρόσκληση ρύθμισης.

Επίσης, οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να εξαγοράσουν το στεγαστικό τους πριν από την πώληση σε ειδικό ταμείο, αλλά όχι στην ίδια τιμή.