Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Mέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις



Νέα μέτρα και μια πνοή ανάσας φέρνει η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους λόγω του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση «λέει ένα μπράβο» σε όσους πληρώσουν στην ώρα τους τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, μη κάνοντας χρήση την αναστολή πληρωμών.

Για τους υπόλοιπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν στην ώρα τους αναστέλλονται οι υποχρεώσεις πληρωμής ενώ παγώνουν έως το τέλος Μαΐου οι δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τα ταμεία.

Η προθεσμία καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται για τρεις μήνες. 
Αν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν αξιοποιήσουν τα ευνοϊκά μέτρα περί της αναστολής πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων και καταβάλλουν το φόρο την προβλεπόμενη ημερομηνία, θα έχουν έκπτωση φόρου 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών. Η έκπτωση δεν ισχύει για το ΦΠΑ.