Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Κορωνοϊός: Η ανεργία πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη



Πρωταγωνιστεί η ανεργία σε ολόκληρο τον πλανήτη λόγω του κορωνοϊού.
Επιχειρήσεις κλείνουν, εργαζόμενοι βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο. Οικονομολόγοι κάνουν έκκληση να αυξηθούν οι δημόσιες δαπανές προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω του φονικού ιού.
Οι Κυβερνήσεις αδυνατούν να βρουν λύσεις. Ο Διεθνής Οργανισμός κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, λέγοντας πως η πανδημία του κορωνοίού, αν οι Κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν σωστά μπορεί να καταστρέψει μέχρι και 25 εκατ. θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Γερμανία στρέφει την πλάτη στη δημιουργία ενός κορονοομόλου, τα Ξένα Κράτη δεν συμμαχούν.
Αντιπροσωπευτικά τα παρακάτω στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητς.
Ένας τεράστιος αριθμός Αμερικάνων, που αγγίζει περίπου τα 10 εκατ. έχασε την δουλειά του μέσα σε 15 ημέρες, αφού έκλεισαν ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά γραφεία, με σκοπό να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σχεδόν 1 εκατ. Βρετανοί προσέφυγαν στην αρωγή του κράτους ζητώντας επιδόματα, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε επειδή έχει μειωθεί δραστικά ο μισθός τους και αδυνατούν να επιβιώσουν.
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), προτρέπει τις κυβερνήσεις να πάρουν αποφα΄σεις και να προστατέψουν τους εργαζόμενους.
Μέτρα σε τρεις πυλώνες
1. προστασία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας, 2. τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης και 3. υποστήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την επέκταση της κοινωνικής προστασίας, τη στήριξη της διατήρησης της απασχόλησης (δηλαδή της εργασίας με μειωμένο ωράριο, της άδειας μετ ‘αποδοχών) καθώς και της οικονομικής και φορολογικής ελάφρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, η ILO προτείνει μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, δανεισμό και οικονομική στήριξη σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς.