Δευτέρα 01 Ιουνίου 2020 -
Μέτριο

19 °C

Σήμερα, 1. Ιουνίου 2020

Κορωνοϊός: Γιατί στρέφουν την πλάτη, η Γερμανία, η Ολλανδία αλλά και η Αυστρία στα «κορωνο-ομόλογα»Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την τηλε-σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook, για την παράλληλη εξέλιξη μιας ανείπωτης ανθρώπινης αλλά και οικονομικής τραγωδίας.
Οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε έναν αποτελεσματικό τρόπο ενίσχυσης των οικονομικών τους, απέναντι στην οικονομική κρίση με την οποία απειλούνται, λόγω του Covid-19, μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 26 Μαρτίου.
Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, με κοινή τους επιστολή ζήτησαν την έγκριση ευρω-ομολόγων.
Αυτά τα λεγόμενα «κορωνο-ομόλογα» θα επέτρεπαν σε χώρες που δεν έχουν πλέον μεγάλα περιθώρια δανεισμού να δανείζονται με μηδενικό κόστος, και χωρίς όρους, ενώ οι πιο δυνατές οικονομικά χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία να εγγυηθούν γι’αυτές. «Απαράδεκτο» απάντησαν αυτές οι χώρες στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με τον φόβο επιδείνωσης των δικών τους οικονομιών.