Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κομισιόν: 32 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης



750 δις, πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης , θα προτείνει η Κομισιόν, να δοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 22,5 δισ θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων στην Ελλάδα και 9,4 δισ. σε δάνεια.
Από το πακέτο αυτό που θα προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισ. ευρώ θα προτείνει να δοθούν σε μορφή επιχορηγήσεων και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες στο Reuters.
Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος. 

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι το Ταμείο θα φθάνει τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλογερμανική πρόταση, ποσό που θα αφορά επιχορηγήσεις, και ένα ποσό για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις με τη μορφή δανείων.
"Επομένως, θα έχουμε ένα μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων που, αν προστεθεί σε αυτό και το ύψος των 540 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη εγκριθεί από Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταλαβαίνουμε ότι πάμε σε ένα ποσό αρκετά πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο. Είναι ένα μεγάλο ποσό. Η Ελλάδα διεκδικεί μεγάλα ποσά, πράγμα που σημαίνει ότι:  Πρώτον, να σχεδιάσει η Κυβέρνηση ένα σωστό πρόγραμμα για την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Και δεύτερον, τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους" σημείωσε ο κ. Πέτσας.